Първородното дете на Уилям и Кейт може и да не наследи престола

19301
Първородното дете на Уилям и Кейт може и да не наследи престола

Първородното дете на принц Уилям и съпругата му Катрин може и да не наследи британския трон заради правна спънка в Канада, съобщава британският вестник "Дейли Експрес", предаде БГНЕС.

Усилията на Великобритания да промени закона за наследяване в 16-те държави членки на Общността на нациите, на които кралица Елизабет II е държавен глава, бяха осуетени. Ако оспорването в съда успее, това ще означава, че евентуална първородна дъщеря ще загуби правото си да наследи трона за сметка на по-малък брат.

Промените в закона, предложени от управляващата коалиция във Великобритания, получиха одобрението на всички страни, на които кралицата е държавен глава, начело с Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Но професорите Жанвив Мотар и Патрик Тайон, конституционни експерти в университета Лавал в Квебек, завели дело пред Върховния съд в Квебек в петък. Те твърдят, че канадското правителство е действало неконституционосъобразно, тъй като не е поискало одобрението на всички 10 провинции в страната преди да се съгласи с промените.

Те също така твърдят, че новите закони за наследяването не позволяват на католик или друг неангликанец да стане монарх в нарушение на Хартата за правата и свободите на Канада. Делото, което се очаква да продължи между шест месеца и пет години, може да осуети усилията на лидерите на Общността на нациите да променят закона бързо. На срещата на върха на организацията в Пърт, Австралия, през октомври 2011 г. Камерън и премиерите на останалите 15 страни-членки дадоха принципното си съгласие за промяна на стария закон за наследяването на трона, отменяща наследяването на трона от първородния син.

Те се съгласиха, че ако първото дете на Уилям и Кейт е момиче, то ще стане кралица, дори да има по-малки братя. Премиерите се договориха също така да прекратят забраната претендентите за трона да се женят за католици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com