Рискът от мутирал преносим по въздуха вирус Ебола е малък

26833
Рискът от мутирал преносим по въздуха вирус  Ебола е  малък
Снимка: Gettyimages

Вирусът Ебола, който върлува в Западна Африка, мутира бързо, но генетичните му промени засега не му позволяват да се разпространява по-бързо, съобщи Ройтерс.

Опасенията, че вирусът може да придобие способност да се предава по въздуха, бяха подхранени от водещ експерт по инфекциозните болести в САЩ. Директорът на Центъра за инфекциозни болести към университета на Минесота Майкъл Остърхолм заяви, че според него рискът от преносим по въздуха вирус Ебола е реален. "Докато обмисляме тази възможност, светът няма да е готов да направи нужното, за да се сложи край на епидемията", предупреди той.

ООН: Ебола е заплаха световния мир и сигурността

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, според която вирусът на ебола представлява заплаха за световния мир и сигурностт...

Редица други експерти по инфекциозните заболявания обаче увериха, че вероятността от преносим по въздуха вирус Ебола не е невъзможна, но е малка."Това е в долната част на списъка с възможното бъдеще на ебола и вероятно никога няма да се случи", поясни вирусологът Иън Джоунс от университета в Рединг, Англия.

Ебола е заразно заболяване, но се разпространява чрез директен контакт с телесни течности - кръв, фекалии, повръщано,от заразен човек. Тази година вирусът е заразил 5357 души в Западна Африка, като е отнел живота на 2630 от тях. Става въпрос за най-опустошителната епидемия от ебола досега в света.

Вирусологът Бен Нюман от университета в Рединг, който следи епидемията от ебола от началото й в Гвинея, отбеляза, че учени констатирали в контролирана лабораторна среда, че е възможно вирусът да бъде предаден по въздуха. "Досега обаче няма солидни доказателства, че това е възможно да се случи звън тези специфични лабораторни условия", каза той.

 

Малта отказа да пусне кораб в пристанището си заради съмнения за ебола

Малта не е допуснала в пристанището си кораб от Гвинея заради предполагаем случай на ебола на борда. Корабът е потърсил медицинска помо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com