Румъния е пред една от най-тежките политически кризи в историята си

5682
Румъния е пред една от най-тежките политически кризи в историята си

Румъния е изправена пред една от най-тежките политически кризи в историята на страната. Коалиция от румънски депутати се опитва да свали от власт президента Траян Бъсеску, който води борба за надмощие с премиера Виктор Понта.

Депутати от трипартийния Социално-либерален съюз, който включва Социалдемократическата партия на премиера Понта, може да гласува за импийчмънта на президента най-рано в петък, като въпросът ще бъде обсъждан през днешния ден. Според част от анализаторите действията на коалицията за отстраняването от власт на Бъсеску са незаконни. Поддръжници на президента заявиха, че атаката срещу него е „атака срещу демокрацията в Румъния”.

Румънският парламент отстранява Бъсеску

Управляващият в момента в Румъния Социал-либерален съюз, в който влизат Социалдемократическата и Национално-либералната партия, се гот...

Бъсеску е обвинен в превишаване на правомощията и нарушение на конституцията.

В документ от 20 страници управляващата лявоцентристка коалиция обвинява държавния глава в извършване на „крайно сериозни действия, способни да поставят на опасност функционирането на държавните институции”, като си е присвоил прерогативи, присъщи на правителството, и като е подкрепил рестриктивни икономически мерки, довели до „обедняването на населението”.

Румънският президент Траян Бъсеску призова своите съперници от управляващата лявоцентристска коалиция да прекратят ходовете срещу публичните институции, които той определи като нарушение на законите на страната.

Президентът обвини коалицията за това, че се опитва да поеме контрола над съдебната система.

„Призовавам премиера Виктор Понта и Крин Антонеску незабавно да прекратят своите действия срещу румънските държавни институции”, заяви президентът в обръщение, излъчено по румънска телевизия.

Политическата криза в Румъния се изостри

Политическата криза в Румъния се изостри, коментира радио „Свобода”. Във вторник сенатори от управляващия Социално-либерал...

„Целта на управляващото мнозинство е да поеме контрола над съдебната власт”, каза Бъсеску, добавяйки, че всеки опит за импийчмънт би бил „посредническа стъпка” в кампанията на коалицията.

„Нарушавайки сериозно законите и конституцията, те поставиха Румъния и 22-милионния й народ в изключително тежка ситуация”, подчерта президентът.

В отговор, Понта, който е в конфликт с Бъсеску откакто коалицията пое властта през май, заяви, че президентът трябва „да спре да заплашва правителството”.

По-рано румънският премиер отхвърли заключението на академичен съвет за това, че е изплагиатствал част от своята докторска дисертация. Понта обяви, че не смята да подаде оставка.

Националният съвет за сертифициране на титлите, дипломите и университетските сертификати реши, че 85 страници от дисертацията на премиера са били копирани от работите на други хора, като те не са били цитирани. От съвета препоръчват докторската титла на Понта да бъде отнета.

Опит за самоубийство на бивш румънски премиер

Бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе се е опитал да се самоубие няколко часа след произнасянето на присъда за корупция срещу нег...

„Свидетели сме на копиране на чужда работа. Искаме докторската титла да бъде отнета”, заяви председателят на съвета Мариус Андрух.

39-годишният Понта е третият премиер на Румъния от началото на годината. Той твърди, че кампанията срещу него е организирана от президента Траян Бъсеску.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com