Русия и Турция все още преговарят за "Турски поток"

13553
Русия и Турция все още преговарят за "Турски поток"
Снимка: Getty Images

Ще бъде неточно, ако днес заявим, че газопроводът "Турски поток" ще тръгне през 2016-2017 г. Това заяви турският посланик в Русия Умит Ярдъм, уточнявайки, че Турция и Русия все още не са започнали проекта, предаде БГНЕС.

"Турски поток" замени спряния на 1 декември миналата година проект за газопровод "Южен поток". По него "Газпром" предвижда да доставя 63 милиарда куб.м. газ, като по този начин напълно прекрати транзита през Украйна, с която има договор до 2019 г.

Турският посланик изрази надеждата, че когато двете страни успеят да осъществят този проект, това ще бъде голяма победа и за Русия, и за Турция. "Москва и Анкара все още преговарят по този въпрос", каза той.

Умит Ярдъм заяви, че членството на страната му в НАТО и стремежът й да стане част от Европейския съюз не оказват отрицателно влияние на двустранните й отношения с Русия.

"Турция е членка на НАТО и страна, която се стреми да влезе в Евросъюза, но тези елементи по никакъв начин не влияят отрицателно на нашите отношения с Русия", цитира Интерфакс думите на дипломата.

Той добави, че Анкара "придава голямо значение на взаимодействието с Русия" и отбеляза, че "такова равнище на взаимоотношенията и сътрудничество, което има между нашите две страни, не е характерно дори за взаимоотношенията ни с някои европейски партньори".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com