Русия минава тази нощ за постоянно на зимно часово време

39673
Русия минава тази нощ за постоянно на зимно часово време
Снимка: Thinkstock

Русия минава тази нощ за постоянно на зимно часово време, слагайки край на експеримент, който продължи три години и по време на който беше целогодишно на лятно време, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Страната връща също модела на 11 часови зони, които се простират от Камчатка в Тихия океан до анклава Калининград на границата с Евросъюза и бяха намалени на 9 зони от бившия президент Дмитрий Медведев.

Местим стрелките с час назад

Връщаме към астрономическото време. В 4.00 часа сутринта на 25 октомври трябва да преместим стрелките с един час назад. Астрономичес...

Една от главните промени през президентския мандат на Медведев беше въвеждането през 2011 г. на постоянно лятно часово време с аргумента, че смяната му нарушава биологичния ритъм на хората. Тогава повечето от руснаците възнегодуваха, тъй като се налагаше да стават един час по-рано в тъмните и студени зимни утрини.

През юли президентът Владимир Путин подписа закон, който сложи край на новата система и върна часовниците на зимното време за постоянно (3 часа след Гринуич).

Франс прес припомня, че Крим прие московското време през март, след като бе анексиран от Русия. Беларус също последва Москва и мина на постоянно лятно време през 2011 г., но сега президентът Александър Лукашенко отказва да върне зимното време.

Украйна предпочете системата на зимно и лятно време, допълва АФП.

Русия се отказва от лятното часово време

Руската Държавна дума одобри днес на второ и трето последно четене законопроект за връщане към "зимното часово време", предаде ИТАР-ТАС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com