Русия планира да намали износа на зърно

15849
Русия планира да намали износа на зърно
Снимка: Getty Images/Guliver

Руското правителство обяви днес план за ограничаването на износа на зърно. Целта на управляващите е да ограничи скока на цената му на руския пазар след драстичния спад на цената на рублата.

Според управляващите мярката е необходима и за да се гарантира наличието на суровината на руския пазар, информира АФП. Новите мерки могат да бъдат подписани от министър-председателя Дмитрий Медведев в рамките на 24 часа.

Путин: Русия ще има зърно, въпреки сушата

Русия ще бъде напълно обезпечена със зърно, независимо от лошите климатични условия през 2012 г. и ниската зърнена реколта в сравнени...

След обезценяването на рублата с близо 50 на сто износът на зърно стана по-изгоден за местните производители. Въпреки една от най-добрите години за реколтата, цените на вътрешния пазар също са започнали да скачат.

За последната седмица стойностите на зърното са се покачили с 4% на чикагската борса. В същото време търговците изразиха притеснение, че Москва може да въведе цялостна забрана на износа, както направи през 2010, когато реколтата в страната беше особено слаба.

Според вицепремиера Аркадий Дворкович Русия е изнесла близо 21 млн. тона зърно от началото на юли, като общото събрано количество в страната е 104 млн. тона, информира БГНЕС.

Според бизнес ежедневника "Комерсант" има вероятност политически чувствителната цена на хляба да се повиши с 10 процента през следващите седмици.

Русия може да ограничи износа на зърно

Правителството на Русия през есента може да вземе решение за ограничаване на износа на зърно, предаде КРОСС. Това ще стане в случай н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа