Руският план за Сирия - възможен пробив

25517
Руският план за Сирия - възможен пробив

Президентът на САЩ Барак Обама приветства отправеното в понеделник от Русия предложение към Сирия да предаде химическото си оръжие под международен контрол. По този начин за пръв път бе даден реален шанс за политическо разрешаване на кризата, след като през миналия месец стотици цивилни загинаха при атаката в предградие на Дамаск, пише вестник „Гардиън”.

В серия от телевизионни интервюта Обама определи руското предложение като „възможен пробив” и „потенциално позитивно развитие”.

Ангела Меркел изрази надежда, че след руското предложение за Сирия ще последват действия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази надеждата, че ще последват действия след предложението на Русия сирийското химическо оръжие ...

С оглед на перспективата за постигане на споразумение със сирийците в близките дни лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд отложи решителния вот за разрешаването на военните действия.

Руското предложение дойде след вероятна грешка на държавния секретар на САЩ Джон Кери. На пресконференция в Лондон той спомена, че единственият начин за Сирия да избегне заплахата от американска атака ще е да предаде химическото си оръжие в пълен обем в рамките на седмица. Този коментар бе определен от някои коментатори като гаф, докато Държавният департамент първоначално се опита да омаловажи неговото значение, като отбеляза, че Кери е говорил „риторично” за ситуация, която е малко вероятно да се материализира.

Обама, който е изправен пред трудната задача да спечели одобрението на Конгреса за ограничени военни действия, призна пред Ей Би Си, че американските депутати не са близо до гласуване по този въпрос.

Китай също подкрепи руския план, който има за цел да предотврати нанасянето на военен удар срещу Сирия, като се унищожат запасите на режима от химически оръжия.

САЩ готови да обсъдят предложението на Русия за контрола върху химическите оръжия

САЩ са готови да обсъдят предложението на Русия за налагането на международен контрол върху сирийското химическо оръжие, заяви заместни...

„Приветстваме и подкрепяме предложението на руската страна”, заяви говорител на външното министерство на Китай Хонг Лей на брифинг в Пекин.

Иран приема благосклонно инициативата на Русия за поставяне под международен контрол на химическите оръжия в Сирия, заяви говорителката на външното министерство на страната Марзиех Афгам на седмична пресконференция.

"Ислямската република Иран приема благосклонно инициативата (на Русия), целяща предотвратяване на всякакви военни действия" срещу Сирия, заяви Афгам. "Искаме регионът ни да бъде свободен от всякакви оръжия за масово унищожение. Тези усилия трябва да бъдат насочени и към химическите оръжия, с които разполагат сирийските бунтовнически групировки", допълни говорителката.

"Вече изразихме безпокойството си от притежанието на химически оръжия от терористичните групировки (термин, използван за Фронт ал-Ностра и други групировки, свързани с "Ал-Кайда" в Сирия") и всяка инициатива трябва да се разшири и към тези групировки", каза още тя.

Сирийската опозиция обаче разкритикува инициативата на Русия като „политическа маневра” и отново призова Запада да даде „отпор” на режима на Башар Асад.

„Последният призив на руския външен министър Сергей Лавров представлява политическа маневра, която се вписва в рамките на ненужното протакане и ще доведе единствено до още загинали и нови разрушения за сирийския народ”, се казва в комюнике на сирийската опозиция.

В понеделник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров призова Дамаск да предаде цялото си химическо оръжие под международен контрол, да се договори за последващо унищожение на арсенала и за присъединяване към Организацията за забрана на химическите оръжия. Властите в Сирия обявиха своето съгласие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com