САЩ и Русия се договориха за сирийското химическо оръжие

9355
САЩ и Русия се договориха за сирийското химическо оръжие

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери съгласуваха в събота план за решаването на проблема с унищожаването на химическото оръжие в Сирия, според който сирийските власти са длъжни да го декларират в рамките на една седмица. Също така от Сирия се изисква в течение на два месеца да допусне инспектори от Организацията за забрана на химическото оръжие до обектите за съхранение на това оръжие и до средата на 2014 г. отровните вещества напълно да се унищожат или да се изнесат от Сирия. На базата на този план ще бъде гласувана резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ще предполага използването на сила при неизпълнението на изискванията. ООН съобщи, че международната организация е получила всички необходими документи за присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия и че тя ще влезе в сила за Сирия на 14 октомври.

„Конвенцията ще влезе в сила за Сирия 30 дни след датата на получаването на заявката за присъединяване, а именно на 14 октомври 2013 г.”, съобщи пресслужбата на ООН.

САЩ и Русия се договориха в събота относно пътя за установяване и изземане на сирийските химически оръжия и двете страни заявиха, че Сирия трябва да предаде отчет за своя арсенал в рамките на една седмица. Тази договореност ще бъде подкрепена с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която може да позволи налагането на санкции и други последствия, в случай че Сирия откаже да спазва условията, съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той отбеляза, че първата международна инспекция на сирийските химически оръжия ще бъде извършена до ноември, а унищожението им ще започне през следващата година.

Свободната сирийска армия отхвърли плана на САЩ и Русия

Лидерът на бунтовническата Свободна сирийска армия (ССА) не прие споразумението, сключено между САЩ и Русия за елиминирането на химичес...

„В случай, че тези искания бъдат изпълнени напълно, това ще сложи край на заплахата за използването на тези оръжия не само срещу сирийския народ, но също така за съседните страни, региона и останалата част от света”, отбеляза Кери.

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че одобрените в събота документи представляват „одобрено предложение” и все още нямат законодателна сила.

НАТО приветства споразумението за Сирия, което бе постигнато в събота по време на преговорите в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Това се посочва в изявление на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен.

„Приветствам споразумението за унищожаването на сирийското химическо оръжие, което бе постигнато между държавния секретар на САЩ и руския външен министър”, се отбелязва в изявлението. Според Расмусен постигнатата договореност трябва да даде тласък за разрешаването на кризата в Сирия по политически път, както и за прекратяването на кръвопролитията в страната.

Споразумението за Сирия, което бе постигнато от Русия и САЩ в Женева, е важна стъпка за политическото разрешаване на кръвопролитния конфликт, заяви италианският министър на външните работи Ема Бонино.

Сирия получи седмица срок да разкрие химическите си оръжия

САЩ и Русия са поставили срок от една седмица на Сирия, в който страната трябва да представи детайли за програмата си за химически оръж...

„Постигнатото днес в Женева споразумение е първата важна стъпка не само за унищожаването на химическото оръжие в Сирия, но и важна стъпка по пътя към политическото разрешаване на кръвопролитната гражданска война”, отбеляза Бонино. Тя изрази удовлетворение от това, че Русия и САЩ са стигнали до разбирателство и са определили точен път, който може да помогне за възстановяването на мира в Сирия.

Въоръжените сили на САЩ не са внесли каквито и да е промени в разположението на силите си след изявленията на САЩ и Русия за постигането на договореност относно сирийското химическо оръжие. Това съобщи министерството на отбраната на САЩ.

„Явната заплаха за използването на военна сила е ключова за постигането на дипломатически прогрес и е важна за спазването на положенията в споразумението от страна на режима на Башар Асад”, подчерта говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

САЩ ще продължат съвместната работа с Русия и другите държави по оказване на натиск върху Сирия с цел да се унищожи химическото оръжие в тази страна, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

„Ние постигнахме важен прогрес, но остава още много работа. САЩ ще продължат да работят с Русия, Великобритания, Франция, ООН и други, за да се постигне верификация на процеса и за да има последствия в случай, че режимът на сирийския президент Башар Асад не се придържа към съгласуваните днес рамки”, заяви Обама.

САЩ няма да искат заплаха за военна сила в резолюцията за Сирия

САЩ няма да настояват проекторезолюцията на на Съвета за сигурност на ООН за сирийското химическо оръжие да съдържа заплаха за използва...

Той отложи военния удар по Сирия след инициативата на Русия за предаването на сирийското химическо оръжие под международен контрол.

Дамаск даде писмени гаранции, че ще започне да изпълнява изискванията на Конвенцията за забрана на химическото оръжие още от момента на подаване на заявката, без да чака формалното присъединяване към нея, съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Той също така подчерта, че именно тази стъпка от страна на сирийското ръководство е позволила на Русия и САЩ толкова бързо да се договорят относно условията за предаване на сирийското химическо оръжие под международен контрол.

Европейският съюз приветства руско-американското споразумение за химическите оръжия в Сирия.

„Приветствам постигнатото споразумение между САЩ и Русия за поставяне под контрол и унищожаване на сирийските химически оръжия” заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com