САЩ най-влиятелни за избор на нов папа след Италия

9054
САЩ най-влиятелни за избор на нов папа след Италия

Гласовете на САЩ ще бъдат най-влиятелните след тези на Италия при избора на нов папа, се казва в материал на сайта на телевизионния канал Ен Би Си Нюз, предаде БГНЕС.

"Единайсет кардинали от тези, които ще гласуват за нов глава на Римокатолическата църква, или почти 10% от конклава, ще бъдат американци. Това е най-големият дял на САЩ от когато и да е било, въпреки че в Америка живеят голям брой католици", се казва в публикацията.

Папа Бенедикт XVI е допринесъл за усилването на американското влияние във Ватикана. Миналата година той назначи трима нови американски кардинали, увеличавайки общия брой на кардиналите американци до 19.

От тях на конклава ще гласуват само 11, тъй като в изборите за папа могат да участват само ненавършилите 80 г. "С 11 гласа САЩ стават втори след Италия, на която се падат 28 избиратели, според данните на пресслужбата на Светия престол във Ватикана. На трето място е Германия с 6 гласа", се отбелязва в публикацията.

В същото време стана ясно, че папа Бенедикт XVI няма да се намесва в процеса на избирането на нов папа след шокиращото му решение да се оттегли в края на месеца. Това заяви неговият брат Георг Рацингер пред Би Би Си. Той посочи в тази връзка, че папата все пак ще остане „на разположение”, ако бъде нужен.

Бенедикт XVI ще се оттегли в женски манастир

След оттеглянето си от светия престол папа Бенедикт XVI ще прекара известно време в лятната си резиденция Кастел Гандолфо, а след това ...

Бенедикт XVI обяви в понеделник, че ще се оттегли след близо осем години като глава на Римокатолическата църква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com