САЩ няма да искат заплаха за военна сила в резолюцията за Сирия

11262
САЩ няма да искат заплаха за военна сила в резолюцията за Сирия

САЩ няма да настояват проекторезолюцията на на Съвета за сигурност на ООН за сирийското химическо оръжие да съдържа заплаха за използване на военна сила, тъй като Русия е против това. Това заяви източник от Държавния департамент на Щатите, предаде „Фокус”.

Разговорите между американския държавен секретар Джон Кери (на снимката) и руския външен министър Сергей Лавров са достигнали до „решаващ етап”. По време на преговорите в Женева, двете страни са постигнали съгласие относно данните за размера на арсенала от химически оръжия, с които разполага сирийският режим, предаде Ройтерс.

Асад саботира работата на експертите по химическите оръжия

Сирийският режим е започнал да размества химическия си арсенал в около 50 различни обекта, за да комплицира работата на експертите, к...

В същото време обаче според председателя на комисията за външни работи към руския парламент Алексей Пушков САЩ поставят нереалистичен срок за предаването на арсенала от химически оръжия на Сирия на международната общност.

 „Изискването на САЩ за това химическите оръжия да бъдат предадени под международен контрол в рамките на две или три седмици е просто непрофесионално”, написа в „Туитър” Пушков, председател на комисията за външни работи към руския парламент. „В Сирия има най-малко 42 обекта, където се съхраняват химически оръжия, а някои от тях се намират в зони на военни действия”, казва още Пушков.

Американски представители в петък заявиха, че Белият дом очаква да са нужни около две седмици, за да стане ясно дали е приложена издигнатата от Русия инициатива за поставянето на химическите оръжия на режима на сирийския президент Башар Асад под международен контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com