САЩ пращат бойни кораби край Египет

29919
САЩ пращат бойни кораби край Египет

Два американски бойни кораба се насочиха към египетското крайбрежие, съобщи командващия морската пехота ген. Джеймс Амос, предаде БГНЕС.

В района на Червено море са изпратени десантните кораби "Сан Антонио" и "Кирсардж". Заедно с кораба "Картър Хол", който засега остава край бреговете на Бахрейн, от месец май те са на бойно дежурство в района на Червено море, Африканския рог и Персийския залив.

"Египет е в криза. Когато се случват такива неща, сме длъжни да предприемем определени мерки, за да контролираме ситуацията", заяви Амос. Той обаче не посочи какви варианти разглеждат САЩ.

Както отбелязаха представители на Корпуса на морската пехота обаче, придвижването на кораби към бреговете на Египет ще улесни използването на хеликоптери и друго оборудване, ако е необходимо.

По-рано Държавният департамент на САЩ осъди издаването на заповеди за арест на лидерите на "Мюсюлманско братство". Това е в разрез с целите и задачите на националното помирение в Египет. Тази позиция на Вашингтон беше изложена в четвъртък от говорителката на външнополитическото ведомство Джен Псаки. "Ако арестите по политически причини продължат, е трудно да си представим как Египет ще преодолее сегашната остра вътрешнополитическа криза", каза тя.

На 10 юли Държавният департамент на САЩ посочи, че не гледа на събитията в Египет като на преврат и че ще продължава да оказва финансова помощ на Кайро, както и че ще достави 4 изтребитела Ф-16. На следващия ден обаче сенаторът републиканец Ранд Пол внесе законопроект за блокирането на помощта за Египет, която е около 1,5 млрд. долара годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com