САЩ спуснаха оръжие на кюрдите в Сирия, Турция отказва

21521
САЩ спуснаха оръжие на кюрдите в Сирия, Турция отказва

Американската армия спусна от въздуха оръжие, боеприпаси и медицински материали за кюрдите, обкръжени в град Кобани на територията на Сирия до границата с Турция, съобщи в неделя Американското командване за Близкия изток и Централна Азия.

Товарен самолет C130 направи няколко спускания на материали, предоставени от кюрдските власти в Ирак, за да дадат възможност на обсадените да се противопоставят на настъплението на групировката "Ислямска държава", съобщи американското командване в изявление, предаде БГНЕС.

В същото време стана ясно, че Турция отказва да въоръжи или да предаде оръжия на кюрдските бойци. Турският президент Реджеп Ердоган приравни кюрдските сили в Кобани с тези от Кюрдската работническа партия (ПКК), която води дългогодишна борба за самоуправление в Турция. Турция и САЩ разглеждат ПКК като терористична организация.

Джихадистите от "Ислямска държава" вече карат изтребители

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" се обучават при бивши пилоти на Садам Хюсеин. Те ще летят с 3 изтребителя, пленени ...

Ердоган заяви, че „ще е много, много погрешно да се очаква”, че турското правителство „открито ще каже „да” на НАТО-вските си партньори от САЩ в знак на такава подкрепа. "Да се очаква подобно нещо от нас е немислимо”, заяви той.

Коментарите на Ердоган идват дни след като САЩ проведоха първите си разговори със кюрдската политическа партия в Сирия „Демократичен съюз”, която има връзки с кюрдските сили в Кобани. Говорител на американския Държавен департамент обаче подчерта, че една дискусия не е равнозначна на координация в борбата с „Ислямска държава”.

В събота американският президент Барак Обама и Реджеп Ердоган обсъдиха ситуацията в Кобани и възможните начини за противодействие на джихадистите от „Ислямска държава”. От Белия дом съобщават, че Обама изразява признателността си към Турция за това, че е приела над милион бежанци от района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com