Самоуправлението на Донецк и Луганск - разликите според Порошенко и сепаратистите

10169
Самоуправлението на Донецк и Луганск - разликите според Порошенко и сепаратистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинският президент Петро Порошенко официално предложи конституционни промени по отношение на Донецк и Луганск, но те не удовлетворяват контролиращите двете области сепаратисти, пише EUractiv.

Съгласно Минските договорености Донецк и Луганск трябва да получат автономия от централната власт в Киев. Това е записано в чл. 11, като там се уточнява, че конституционните промени трябва да имат одобрението и съгласието и на сепаратистите. Предложената от Порошенко версия предвижда охлабване на президентския контрол върху Донецк и Луганск, като се дава право на градовете в двете области да разпределят данъчните си приходи. Няма обаче предвиден статут за полуавтономия, а точно това искат сепаратистите изрично записано в украинската конституция. Вместо това се предлага „частично самоуправление” за период от три години.

Украйна спира да купува газ от Русия

"Нафтогаз Украйна" прекрати от 1 юли покупките на руски газ, поради липса на съгласие за цената му. Това се посочва в съобщение за пр...

Според Порошенко децентрализацията в предложения от него вид е достатъчна и приближава Украйна до западния модел на демокрация. Той не желае варианта на сепаратистите, защото това би означавало „украинска федерация по вкуса на Москва”. Основната причина "против" е че при такава федерализация Донецк и Луганск биха могли да осуетят влизането на Украйна в ЕС на чисто юридическа база.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа