Санкции ще отдалечат Украйна от ЕС, предупреди Ивайло Калфин

14012
Санкции ще отдалечат Украйна от ЕС, предупреди Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Президентът и лидерите на опозицията в Украйна трябва да застанат на едната страна на барикадата, като оставят екстремистите на другата. Това може да стане само чрез незабавни избори за президент и за парламент. Налагането на санкции ще отдалечи страната от ЕС. Това написа в блога си евродепутатът Ивайло Калфин днес.

Според него последните събития говорят за начало на гражданска война: "Политическата ситуация в Украйна отдавна е нестабилна. Депутатите периодично се бият, институциите са слаби. Хората са разделени. Борбата за влияние между ЕС и Русия върху ориентацията на Украйна изигра ролята на детонатор за напрежението", пише още той.

Още 7 жертви в новите боеве на площада в Киев

Най-малко 7 души са загиналите в последните часове по време на сблъсъците между демонстранти и органи на реда на площада на Независимос...

Калфин смята, че Европейският съюз също има вина за случващото се, тъй като споразумението за търговска либерализация, което беше предложено на Киев предполага дългосрочна категорична обвързаност с ЕС, което би имало смисъл, само ако е свързано с перспектива за членство". Такава не беше дадена и това позволи на Русия да удържи тактическа победа, пише Калфин в блога си.

"ЕС не можа да представи действителния избор, пред който стои украинското общество - изборът между ценностни системи. Ценности, за които си струва да направиш краткосрочни жертви", добавя той.

Калфин смята, че ЕС ще сгреши, ако наложи санкции на Киев, тъй като "това допълнително ще отдалечи Украйна от ЕС". Според него вместо рестрикции, ЕС трябва да призове за спиране на насилието, както президента на Украйна, така и лидерите на опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа