Сеп Блатер спечели пети мандат начело на ФИФА

19017
Сеп Блатер спечели пети мандат начело на ФИФА
Снимка: Getty Images/Guliver

В сянката на огромния корупционен скандал от последните два дни, Йозеф Блатер остава президент на ФИФА, след като преди втори тур на гласуванетоосновният му противник принц Али Бин ал Хюсеин се оттегли от надпреварата.

На първи тур Сеп Блатер събра 133 гласа и така само 7 не му стигнаха да спечели без да се провежда втори тур. Тогава принц Али Бин ал Хюсеин взе само 73 гласа, като от 209 делегати бяха признати бюлетините на 206. По правилник изборът за нов президент на ФИФА се провежда в два тура, ако на първи никой кандидат не спечели поне две трети от гласовете. По принцип процедурата е такава, защото е предвидено да има повече от двама кандидати. Вече на втори тур трябва само обикновено мнозинство.

Конгресът на ФИФА се превърна в цирк

В пълен фарс се превърна Конгреса на ФИФА, на който днес (29 май) се избира нов президент на Световната футболна централа. Първо полиц...

Въпреки победата, вече има и коментари като този на специалния пратеник на BBC, че неуспехът на Блатер да спечели още на първи тур ще окуражи опонентите му. Преди втория тур той обяви, че говорителят на централата Жером Валке е хлипал, докато е обявявал началото на втори тур. А, чакайте, аз хлипах, иронизира репортерът на BBC.

Интересно ще е дали след заканите по-рано днес национални отбори от Европа ще се оттеглят от състезанията под егидата на ФИФА, след като Блатер вече за пети мандат оглавява централата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят