Северна Корея уреди дълга си от 11 млрд. долара към Русия

5919
Северна Корея уреди дълга си от 11 млрд. долара към Русия

Русия и Северна Корея подписаха споразумение за уреждане на севернокорейския дълг към руската страна. Това съобщи руският министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от РИА Новости.

„Подписахме договора вчера”, посочи той и поясни, че става дума за дълга на Северна Корея в размер на 11 милиарда долара.

Руската Дума отстрани депутат заради незаконен бизнес в България

Долната камара на руския парламент лиши един от водещите критици на Владимир Путин от депутатския му мандат. Решението според критици...

Проблемът с дълга на Пхенян, който се формира към бившия Съветски съюз, активно се обсъждаше преди четири години, но двете страни така и не успяха да стигнат до окончателно решение. Тогава Русия не изключи възможността за опрощаване на част от дълга, а за останалата сума да бъдат предоставени разсрочки или да бъде погасена под формата на инвестиции.

По-рано Сторчак посочваше, че при урегулирането се подразбира пресмятане от рубли в долари и предоставяне на първична отстъпка от 90% от сумата на дълга. Останалата част в размер на над един милиард долара ще бъде използвана по схемата „дълг срещу помощ” в сферата на образованието, здравеопазването и енергетиката при реализирането на съвместни проекти в Северна Корея.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com