Севернокорейски генерал търси помощ от Русия, за да избяга от Ким Чен Ун

13697
Севернокорейски генерал търси помощ от Русия, за да избяга от Ким Чен Ун

По време на престой в Москва генералът от Корейската народна армия Пак Син Вон е поискал политическо убежище в посолството на трета страна. Това съобщава южнокорейският вестник "Тона илбо", като се позовава на собствени източници, без да посочва страната, в която генералът е поискал убежище.

Властите на Северна Корея официално не са съобщавали за изчезването на генерала.

Според изданието, цитирано от БГНЕС, това е станало през април тази година. Точно тогава по информация на южнокорейското разузнаване в КНДР бе свален от поста и разстрелян бившият министър на отбраната Хьон Йон Чхол.

"Тона илбо" уточнява, че през 2000 г. Пак Син Вон участвал в преговорите между Република Корея (Южна Корея) и КНДР по военните въпроси, водени на курортния остров Чеджудо. Преди това е работил като военен аташе в севернокорейското посолство в Русия, а дъщеря му учела в един от московските университети. Миналата година генералът бил удостоен с медала "Герой на труда" и орден за принос в строителството на високопланински курорт в провинция Канводно.

Вестникът отбелязва, че причината за бягството му била "водената от ръководството на КНДР политика на терор", а също и екзекуцията на колегата му Ма Вон Чхун, ръководител на плановия отдел на Комитета по отбраната, който също участвал в строителството на скибазата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com