Сирия получи седмица срок да разкрие химическите си оръжия

9393
Сирия получи седмица срок да разкрие химическите си оръжия

САЩ и Русия са поставили срок от една седмица на Сирия, в който страната трябва да представи детайли за програмата си за химически оръжия. Това стана ясно от съгласуван между двете световни сили план. Той бе уточнен на преговори между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщава „Фокус”.

Самият Кери заяви, че инспекторите по химически оръжия до ноември трябва да се върнат в Сирия с цел елиминирането на запасите от химически оръжия до средата на 2014 г. Американският дипломат допълни, че веществата трябва да бъдат унищожени до средата на следващата година.

САЩ няма да искат заплаха за военна сила в резолюцията за Сирия

САЩ няма да настояват проекторезолюцията на на Съвета за сигурност на ООН за сирийското химическо оръжие да съдържа заплаха за използва...

„Постигната е целта, която беше поставена в хода на разговор между нашите президенти на 5 септември в кулоарите на Г-20 относно поставянето на арсенала на Сирия от химически оръжия под международен контрол”, пък коментира Сергей Лавров. По думите му реализирането на договорения план ще позволи да се избегне военният сценарий.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е склонен да даде шанс на дипломацията да помогне за разрешаването на сирийската криза, но предупреди, че възможността за военни действия все още е в дневния ред.

„Трябва да видим конкретни действия, които да докажат сериозността на Асад относно предаването на своите химически оръжия. И тъй като този план се появи само с благонадеждната заплаха от американски военни действия, ние ще поддържаме нашето военно присъствие в региона, за да запазим натиска върху режима на сирийския президент”, каза Обама в седмичното си обръщение.

Русия и САЩ очакват от сирийската опозиция съгласие без предварителни условия за участие във втората международна конференция за сирийската криза в Женева, стана ясно още днес. В хода на срещата със специалния представител на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими са били обсъдени начините да се задвижи процесът на организиране на конференцията. „Разчитаме, че както вече направи правителството на Сирия, опозицията също ясно и без никакви уговорки да заяви съгласие да участва в конференция под названието „Женева-2”, без предварителни условия, с единствената цел на пълното и всестранно изпълнение на женевското комюнике от 30 юни 2012 година”, каза Сергей Лавров.

САЩ настояват Сирия да разкрие и ядрената си програма

САЩ настояват от Сирия да разкрие не само химическата, но и ядрената програма на страната. Постоянният представител на САЩ в Междунаро...

Франция приветства споразумението, достигнато между Русия и САЩ. „Планът е значителна стъпка напред”, каза френският министър на външните работи Лоран Фабиюс в изявление, разпространено след края на преговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com