Сирия приема руското предложение да предаде химическите си оръжия

7726
Сирия приема руското предложение да предаде химическите си оръжия

Сирийското правителство е приело руското предложение да постави химическите си оръжия под международен контрол, за да избегне въздушен удар от страна на САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на днешно изявление на сирийския външен министър Уалид Муалем.

„Вчера проведохме много ползотворни преговори с външния министър на Русия Сергей Лавров и той предложи инициатива за химическите оръжия. Вечерта постигнахме съгласие по инициативата”, заявил е министър Муалем.

"Хюмън райтс уоч" обвини властите в Сирия в използването на химически оръжия

Базираната в САЩ правозащитна организация „Хюмън райтс уоч” възложи на властите на Сирия отговорността за използването на х...

Той е подчертал, че Сирия е дала съгласието си, защото то ще „премахне основанията за американската агресия”.

По-рано стана ясно, че Сирия подкрепя и руското предложение Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) да оцени рисковете за щетите, които би могло да причини евентуално попадение от американски въздушен удар в малък изследователски реактор в близост до Дамаск, предаде АФП.

„Ние силно подкрепяме искането на Русия за анализ от страна на МААЕ относно риска от нападение над съоръженията на Miniature Neutron Source Reactor (MNSR). Също така уверяваме генералния директор на МААЕ, Юкия Амано, че МААЕ притежава мандата и отговорността да проведе този анализ”, заяви сирийският представител в МААЕ, Басам ал-Сабаг.

САЩ се противопоставят на подобно изследване, смятайки го за „високо спекулативно” и твърдейки, че МААЕ не притежава правомощията да го проведе.

Руският план за Сирия - възможен пробив

Президентът на САЩ Барак Обама приветства отправеното в понеделник от Русия предложение към Сирия да предаде химическото си оръжие под ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com