Сирия съгласна да предаде химическите си оръжия, бунтовниците и Персийският залив обаче искат удар

8973
Сирия съгласна да предаде химическите си оръжия, бунтовниците и Персийският залив обаче искат удар

Сирийският премиер Уаел ал Халки днес заяви, че страната му подкрепя руското предложение Дамаск да предаде химическите си оръжия, за да избегне военен удар от САЩ, предаде Ройтерс.

Сирийската държавна телевизия цитира изявление на Халки, който е заявил, че правителството му подкрепя руската инициатива, която ще „пощади сирийската кръв”.

Само за пет дни са задържани 319 нелегално преминали границата

За времето от 6.00 часа на 5 септември до 6 часа на 10 септември на българо-турската граница служители на ГД "Гранична полиция" са уста...

По-рано бе съобщено изявление на сирийския външен министър, който обяви, че Дамаск е приел предложението на Москва.

Представители на сирийската опозиция в Париж призоваха международната общност да не свежда сирийската криза до въпроса за химическите оръжия и да не забравя най-важното – над 100-те хиляди загинали и милионите бежанци, предаде АФП.

„Ставаха убийства, над 100 хиляди души загинаха, милиони са изселените и бежанците, 200 хиляди затворници са измъчвани всеки ден. Трябва да се върнем на главното и да не свеждаме сирийската криза до въпроса за химическите оръжия, защото точно това се случва сега”, заяви Монзер Макхус, посланик на сирийската опозиция във Франция.

В същото време Арабските страни подновиха призивите си към Съвета за сигурност на ООН да предприеме възпиращи мерки срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради химическата атака, която на 21 август уби стотици хора.

Изявлението бе първото на сунитския Съвет за сътрудничество в Персийския залив, който подкрепя сирийските опозиционни сили, след предложението на Русия за предотвратяване на военна намеса в Сирия, чийто лидер Башар Асад е член на алауитската мюсюлманска секта.

ВМА се готви за бежанска вълна

„Военномедицинска академия се подготвя за евентуална бежанска вълна в България". Това съобщи директорът на болничното заведение ...

Израелски политици пък изразиха скептицизъм по отношение предложението на Русия към сирийския режим да предаде химическите си оръжия под контрола на международната общност.

Ръководителят на комисията за външните работи и отбраната в израелския парламент Авигдор Либерман днес заяви, че руската инициатива „позволява на сирийския президент Башар Асад да спечели време”.

Той допълни, че Израел не разполага с всички подробности от предложението, като например детайлите, които се отнасят до извозването на химическите оръжия от територията на Сирия.

От своя страна президентът на Израел Шимон Перес заяви, че преговорите по предложението ще бъдат трудни, тъй като сирийските власти се доверяват трудно.

ЕС посрещна „с интерес” руското предложение за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол, но настоя за уверение, че предложението е „сериозно” и ще има последствия.

Сирия приема руското предложение да предаде химическите си оръжия

Сирийското правителство е приело руското предложение да постави химическите си оръжия под международен контрол, за да избегне въздушен ...

„Изучаваме предложението с интерес. Приветстваме всяко предложение, което може да намали насилието в Сирия”, заяви говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

„Готови сме да помогнем за мирния процес, но трябва първо да се запознаем подробно с предложението и да разберем дали то е сериозно и може да бъде приложено”, заяви говорителят.

Междувременно, ЕС обяви отпускането на 58 милиона евро в помощ на Ливан в усилията да се справи със сирийските бежанци.

Говорителят на Белия дом, Джей Карни, приветства предложението за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол, пише вестник „Хъфингтън пост”.

„Ние виждаме това като потенциално позитивно развитие. И го виждаме като ясен резултат от натиска, на който е подложена Сирия от факта, че президентът Барак Обама предприема действия в придвижването напред на предложението ние да се ангажираме с ограничени военни удари срещу Сирия в отговор на сирийската употреба на химическо оръжие срещу цивилно население”, заяви Джей Карни.

"Хюмън райтс уоч" обвини властите в Сирия в използването на химически оръжия

Базираната в САЩ правозащитна организация „Хюмън райтс уоч” възложи на властите на Сирия отговорността за използването на х...

На въпроса дали ще бъде нанесен удар срещу Сирия, той отговори: „Президентът (Барак Обама) вярва, че ние се нуждаем от предприемането на действия като реакция на очевидното насилие в Сирия”.

Джей Карни добави, че американският президент ще отнесе случая към Конгреса за да оторизира удара, дори и това да не се случи веднага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com