Сирия започва да се разоръжава

19081
Сирия започва да се разоръжава

Ръководителите на дипломатическите ведомства на Русия и САЩ заедно с група експерти по химическото оръжие на двудневна среща в Швейцария обсъдиха руската инициатива за предаване на сирийския арсенал с бойни отровни вещества под международен контрол. Президентът на Русия Владимир Путин се обърна директно към американците, пред които разясни необходимостта от съвместни действия на Русия и САЩ по въпроса за Сирия. Лидерът на Сирия Башар Асад от своя страна заяви, че ще изпрати в ООН проектоспоразумение за химическото оръжие. Позицията на Москва на преговорите бе формулирана от руския външен министър Сергей Лавров по следния начин: „поставяне на сирийския арсенал с химическо оръжие под международен контрол с разбирането, че това ще може да доведе до отказ от използването на въоръжена сила”.

Руски дипломати в сряда вечерта предадоха на САЩ план за химическото разоръжаване на Сирия. Първото, което се иска от Дамаск, е присъединяване към Конвенцията за неразпространение на химическото оръжие. Освен това Сирия е длъжна да разкрие информацията за местонахождението на химическите си арсенали и да допусне международни инспектори (за което Дамаск вече даде съгласието си). След това трябва да бъде решен проблемът с безопасното съхранение и унищожението на химическото оръжие, което технически не е лесна задача. Според Лавров с тези въпроси ще се заемат руски и американски експерти по химическото оръжие.

САЩ настояват Сирия да разкрие и ядрената си програма

САЩ настояват от Сирия да разкрие не само химическата, но и ядрената програма на страната. Постоянният представител на САЩ в Междунаро...

Планът може да се разглежда като едва ли не последен шанс за мирното решение на проблема, смята Теодор Карасик – директор на Отдела за изследване и развитие в Института за близкоизточни военни анализи ИНЕГМА. „Руското предложение относно сирийското химическо оръжие е благороден старт. Но съществуват и проблеми, включително сигурността на инспекторите, на които предстои да работят при сложните условия на гражданската война. Освен това не е известна и позицията на Иран в тази регионална конфронтация”, коментира Карасик. „Но в крайна сметка се дава още един шанс на дипломацията”, допълва той.

Когато Сергей Лавров и Джон Кери започваха преговорите, президентът Асад направи телевизионно изявление за телевизия „Россия-24”. Той заяви: Сирия ще изпрати в ООН документите за подготовката на споразумението за химическото оръжие. Башар Асад също така отбеляза, че предприема тези стъпки „заради Русия”, а не заради заплахите от страна на САЩ, както твърди Вашингтон.

Ирак предложи свой план за мирно урегулиране в Сирия. Той бе подкрепен от по-голямата част от страните-членки на Арабската лига, с изключение на Саудитска Арабия. Проектът предвижда пълно прекратяване на огъня, отказ от финансирането и доставките на оръжие, изгонване на наемниците, принуждаване на страните към мирни преговори под твърдия контрол на ООН. Освен това планът включва завършване на разследването на ООН относно случаите на използване на химическо оръжие и формирането на арабски фонд за връщане на бежанците по домовете им.

„Планът на Ирак показва стремежа на Багдад да се качи на дипломатическия влак, чиито врати бяха отворени от Русия. Но изглежда, че изпълнението на този план не може да удовлетвори всички условия на участниците в конфликта и няма да може да неутрализира режима на Асад, а в същото време ще предизвика гнева на Иран”, коментира Карасик.

Главното мюфтийство с Национална дарителска кампания за бежанците

Главното мюфтийство, отчитайки своята социална роля и нуждата от нейното развитие, взе решение да организира национална дарителска ка...

В четвъртък този план бе обсъден от иракска парламентарна делегация с турски колеги. Анкара по-рано заяви, че няма да е удовлетворена от ограничените удари, планирани от Вашингтон, както и от изхода от сирийската криза според плана на Москва. Турция оказва най-малкото дипломатическа и логистична подкрепа за сирийските опозиционни сили като изпраща през границата бойци и оръжие.

Редовите американци, които като цяло не одобряват военното решение в Сирия, вчера можеха без посредници да се запознаят с гледната точка на Владимир Путин, който се обърна към тях от страниците на „Ню Йорк Таймс”. Руският президент разясни, че в Сирия „привържениците на демокрацията далеч не са много”, но за сметка на това на страната на опозицията „има достатъчно привърженици на „Ал Кайда” и екстремисти от всякакви разцветки”, включително наемници от арабски и западни страни, както и от Русия. „Това е реална заплаха за всички нас. Ужасната трагедия по време на Бостънския маратон още веднъж потвърди това”, предупреди Путин. Според него химическото оръжие най-вероятно е използвано от екстремисти, за да провокират намесата на техните могъщи покровители в чужбина”. Руският лидер напомни, че има съобщения за подготовката на „нова химическа атака – този път срещу Израел”. Според него разрешаването на сирийската криза на базата на новия план за химическото оръжие и мирните преговори би било „съвместен успех” на Русия и САЩ. Путин също така подлага на критика Барак Обама за опита му да оправдае особената политика на САЩ с „изключителността на американската нация”. Според руския президент има различни държави, които провеждат различна политика: „Ние сме различни, но когато искаме благословия от бога, не трябва да забравяме, че пред него всички сме равни”.

Независимая газета

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com