Скандалната македонска изложба ще се състои, но под друго име

8004
Скандалната македонска изложба ще се състои, но под друго име

Фондацията „Валони-Брюсел Интернасионал” е променила името на изложбата на средновековните ръкописи от ХІІІ – ХІХ век, която трябваше да се състои на 9 октомври в Кралския музей в Маримон. От фондацията потвърдиха, че експозицията ще се състои, но под друго име. В следващите дни „Валони-Брюсел Интернасионал” ще публикува на своя сайт, както и на сайта на музея, прессъобщение, в което ще съобщи под какво име и кога ще се проведе изложбата, предаде Фокус.

От Кралския музей в Маримон също потвърдиха, че изложба ще има. От там обаче не дадоха повече информация за събитието.

МАНУ ще разглежда Букурещкия договор с руски колеги

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) смята да задълбочи сътрудничеството с Украйна, пише днес македонският вестник &rdq...

Припомняме, че на 27 август 2012 г. в Скопие се състоя пресконференция, на която министърът на културата Елисавета Канческа – Милоска съобщи, че от 9 до 21 октомври в Брюксел ще се проведе изложба „Македонското ръкописно богатство през вековете”. Пред журналистите бяха показани част от експонатите на изложбата. В репортажите на македонските медии се видя, че един от експонатите е препис на История Славянобългарска, а друг съдържа предговор, в който пише „Българско предисловие”. В България последва остра реакция на общественици, историци и политици, както и на български евродепутати в Брюксел. Основният апел бе - да се промени името на изложбата, и да отпадне определението "македонски" пред ръкописите. Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев изпрати запитване до Кралския музей за намеренията им за изложбата, а в България историци настояха да отпадне определението „македонски” пред ръкописите, които са част от средновековното българско историческо наследство, но са открити и се съхраняват на територията на Македония.

Експертите уточняват, че няма как старобългарските писмени паметници да бъдат свързвани с македонската историческа традиция, тъй като македонската държавност датира от 8 септември 1991 г., а претенциите за македонска нация са свързани с 1945 г.

Дни по-късно Кралския музей в Маримон изтри от официалния си сайт съобщението за изложбата. Оттам съобщиха на евродепутата Андрей Ковачев, че специална комисия ще разгледа отново ръкописите, предложени от институциите в Скопие за участие в изложбата, след което експертите ще се произнесат. Оттогава обаче до днес няма информация какво ще се случва с подготвяната експозиция.

Редактор: Яна Баярова

Македония отказва да празнуваме заедно, но с радост приема Сърбия

Македония и Сърбия заедно ще отбележат 100-годишнината от битката при Куманово по време на Балканската война, съобщиха редица македонск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com