Словакия подсказа, че Русия вече ѝ влияе с "газовото оръжие"

21763
Словакия подсказа, че Русия вече ѝ влияе с "газовото оръжие"

„Природният газ се превърна в политически инструмент. Не говорим за недостиг, говорим за игра със стратегическите ни запаси”, заяви словашкият премиер Роберт Фицо, след като без предупреждение Русия намали наполовина подаването на газ за Словакия.

Намалението е свързано с т. нар. реверсивно подаване на газ към Украйна. Всъщност, според експерти, то е възможно при по-големи доставки от Русия – просто рецепиентите спират потока донякъде и отклоняват газ към Украйна. Затова Москва намалява подаването и така става трудно да се дели по-малкото количество от получаващите го страни. Унгария вече излезе от схемата за реверсивно подаване на газ, в която първоначално участваше с Полша и Словакия.

Украйна е готова да предплаща за руски газ

Украинската страна е съгласна да предплаща за доставките на руски природен газ, съобщи пред журналисти руският министър на енергетика...

Въпреки намалените доставки, Фицо не очаква проблеми за страната си през зимата, но призова Брюксел да се заеме с проблема. ЕК вече предложи на Украйна да плати 3,1 млрд. долара авансово – до април, за 5 млрд. кубични метри газ. От „Нафтогаз” обаче заявиха, че без реверсивно подаване, Украйна ще има нужда от още 5 млрд. кубични метра газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com