Словения е пред банкрут

6675
Словения е пред банкрут

Словенският министър-председател Янез Янша официално призна, че страната е изправена пред тотален банкрут, предаде БГНЕС.

Досега властите в Любляна твърдяха, че правителството може да се справи само с всички проблеми. "Още през месец октомври Словения може да банкрутира, ако не успее да продаде държавните облигации. Става въпрос за нова, огромна заплаха за оцеляването на еврозоната", каза Янез Янша. Това признание дойде само няколко часа след като кредитните агенции свалиха рейтинга на Словения. БВП през втората четвърт на годината спадна с 3.2 на сто.

Според германските и австрийските медии Словения възнамерява да се задържи на американския пазар, надявайки се, че с американската валута, долари, ще получи най-ниска лихва и по този начин ще избегне банкрута.

В анализа на "Файненшъл Таймс" се казва, че призивът за помощ от страна на Янез Янша се дължи на невъзможността да бъде постигнато споразумение в управляващата коалиция относно извършването на реформи. "През следващата година трябва да платим наведнъж два млрд. евро дълг и лихви. Това ще бъде невъзможно, ако тази есен не вземем необходимите мерки", каза словенският премиер пред "Ди Пресе".

Редактор: Яна Баярова

В Словения не могат да се разберат за икономиите

Словенското правителство, което е съставено от пет партии, не може да постигне споразумение по важната програма за икономии. Ако скоро ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com