Светът приветства Обама с надежда за една по-добра Америка

17168
Светът приветства Обама с надежда за една по-добра Америка

Европейските лидери бяха едни от първите, поздравили новия-стар стопанин на Белия дом. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой днес изрази радостта си от преизбирането на президента на САЩ Барак Обама, предаде АФП. „Много съм щастлив от преизбирането на президента Обама”, написа Ван Ромпой в социалната мрежа.

Германският канцлер Ангела Меркел е изпратила приветствено писмо до американския президент Барак Обама, в което поздравява държавния глава за победата на президентските избори, предаде АФП.

Ромни призна поражението си

Мит Ромни призна победата на Обама, както е по традиция. Ромни съобщи, че е телефонирал на президента Барак Обама, за да му честити поб...

„Дълбоко ценя срещите и разговорите ни по всички въпроси, обсъждани в рамките на отношенията между Германия и САЩ”, пише Меркел в приветственото си писмо. Германският канцлер използва случая да напомни за доброто сътрудничество между Вашингтон и Берлин в усилията за преодоляването на финансовата и икономическата криза.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че няма търпение отново да работи със своя „приятел” Барак Обама. „Най-сърдечни поздравления за моя приятел Барак Обама. Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно”, написа Камерън в своя акаунт в „Туитър”.

Президентът на Франция Франсоа Оланд също приветства преизбирането на Обама, като го определи като „ясен избор в полза на откритата политика на обединена Америка, която е тотално въвлечена в международните дела”.

Победата на Обама „още веднъж ще подсили нашето партньорство, ще подпомогне възстановяването на икономическия ръст в нашите страни, борбата с безработицата и откриването на изход от кризите, които ни заплашват, включително и в Близкия изток”, коментира френският лидер.

Обама: Най-доброто за Америка предстои

Пътят беше дълъг, но ние знаем, че най-доброто за САЩ предстои, заяви президентът Барак Обама в първото си обръщение след преизбиране...

САЩ са по-силни след преизбирането на президента Барак Обама. Това пък заяви италианският външен министър Джулио Терци в първата реакция на италианското правителство след изборната победа на американския държавен глава.

Сега Америка е по-силна, каза Терци в свое изявление. Завръщането на Обама в Белия дом представлява още една голяма възможност за ЕС и Италия, заяви още министърът от името на Рим.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц посочи от своя страна, че ЕП се надява да надгради силните и цялостни трансатлантически връзки с президента Обама.

Много еврокомисари използваха Туитър, за да изкажат поздравленията си. Двама от тях поискаха от президента Обама да направи повече в борбата с климатичните промени, отколкото в първия си мандат. "Поздравления, г-н Обама! Този път не забравяйте климатичните промени. Имаме нужда от силен ангажимент на САЩ", написа Кони Хедегаард, която отговаря за действията в областта на климата.

Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество и реакцията при кризи, написа: "Днес имам по-голяма надежда, че светът се бори с климатичните промени!". Проблемът влезе в предизборната кампания с опустошителното преминаване на урагана Санди.

Изборите в САЩ глътнаха 6 млрд. долара

Рекордната сума от 6 млрд. долара е похарчена в САЩ в кампанията за изборите за президент и Конгрес, предаде Франс прес, цитирана от БЛ...

Близкият изток също реагира положително на победата на Обама.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави американския президент за победата му, като заяви, че стратегическият съюз между Израел и САЩ "е по-силен от всякога". "Ще продължа да работя с президента Обама, за да гарантираме жизнените интереси по сигурността на САЩ и Израел", обеща в комюнике Нетаняху, чиито връзки с преизбрания американски президент са обтегнати. Министърът на отбраната Ехуд Барак, цитиран от военното радио, заяви от своя страна, че не изпитва никакво съмнение, че президентът Обама "ще продължи политиката си, основана на подкрепа за Израел".

"Убеден съм, че можем да преодолеем различията в позициите на двете страни, ако такива се появят", посочи Барак. Израелският вицепремиер Силван Шалом също заяви по общественото радио, че "всички американски администрации са подкрепяли Израел както в политически план, така и в икономически и в областта на сигурността, защото имаме общи ценности и интереси. Барак Обама беше с нас в най-чувствителните моменти", изтъкна Шалом.

Той обаче призна, че съществува различие между двете страни относно календара, по който трябва да се управлява иранският ядрен проблем. През септември Нетаняху поиска настоятелно от Белия дом да наложи на Техеран "ясни червени линии", които да не се прекрачват в ядрената му програма, като заплаши с превантивни удари срещу ирански ядрени инсталации. Той обаче се натъкна на отказа на президента Обама, който подобно на останалата международна общност предпочита на този етап втвърдяване на санкциите срещу Иран.

Палестинският президент Махмуд Аббас поздрави Обама с преизбирането му и го призова да продължи с усилията за постигане на мир в Близкия изток.

„Аббас поздрави президента на САЩ Барак Обама с преизбирането му за втори мандат”, се посочва в съобщение на палестинската агенция УАФА. „Президентът се надява, че Обама ще продължи да полага усилия за постигането на мир в Близкия изток”, се подчертава в съобщението.

Изборни нарушения и скандали в САЩ

Десетки хиляди американски избиратели се оплакаха от лошата организация на изборите за президент на САЩ. Повечето хора са недоволни от ...

Сирийската опозиция също реагира като изрази надежда, че преизбраният президент ще нареди Сирия сред приоритетите си за новия мандат.

От опозиционното обединение Сирийски национален съвет изразиха надежда, че Сирия ще бъде приоритет във втория мандат на Обама, което ще доведе до бързото падане на сирийския режим. В последните месеци отношенията между сирийската опозиция и американската администрация се влошиха заради липсата на действия от страна на Вашингтон за разрешаване на сирийския конфликт.

Китайският президент Ху Дзинтао също поздрави американския си колега, като отбеляза „позитивния прогрес” в китайско-американските отношения през последните четири години, съобщи министерството на външните работи на Китай.

„Президентът Ху Дзинтао и премиерът Вън Цзябао изпратиха поздравителни телеграми до президента Обама във връзка с преизбирането му за президент на САЩ”, съобщи говорителят на китайското външно министерство Хон Лей пред журналисти.

И генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен поздрави Обама. „С нетърпение очаквам продължаването на сътрудничеството с Барак Обама в посока към това, Алиансът да продължи да действа ефективно срещу новите заплахи, създавайки нови възможности и мрежи от партньори”, посочва Расмусен в страницата си в „Туитър”.

Американка ще предупреждава шофьорите за идиотизма си

Жителка на Кливланд, щата Охайо, бе задължена да предупреждава участниците в движението за това, че е постъпила идиотски, докато е шофи...

По думите на генералния секретар трансатлантическите отношения са по-важни от всякога за мира и сигурността и Барак Обама има значителен принос в тази насока.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com