Съратник на Милошевич: Сърбия загуби Косово завинаги

33413
Съратник на Милошевич: Сърбия загуби Косово завинаги
Снимка: Getty Images/Guliver

Идеологът на съвременния сръбски национализъм академик Добрица Чосич официално призна, че Косово е окончателно загубено за Сърбия, предаде БГНЕС.

"Лично за мен косовският въпрос е приключен. С други думи това означава, че това вече не е южна сръбска провинция", каза Чосич и препоръча "днешното поколение да не хаби енергия за Косово, защото историята е решила въпроса без тях".

Чосич, който бе сред най-близките съветници на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич бе и президент на Съюзна република Югославия.

В интервю за белградското списани "Неделник" 91-годишният Чосич припомня, че "още през 60-те години на миналия век пръв е призовал за подялба на Косово, но тази идея не е била приета".

Според него Сърбия не трябва да празнува Първата световна война. "Когато в една война загубите 60% от мъжкото население, а страната ви е плячкосана, както това стана със Сърбия, тогава Вие няма защо да празнувате тази война само като победа", казва Чосич.

"Ние повече нямаме право да воюваме. Ние нямаме нито биологичен, нито патриотичен потенциал за война. Мирът е единственото ни условие за нашето просъществуване", казва още той. Според него в момента има много сходни неща в постъпките и ултиматумите на европейските сили спрямо Сърбия, както тези от 1914 и 1941 година.

"Путин е единственият ни истински съюзник, докато се държи по путиновски. Ангела Меркел е прекалено агресивна и спрямо сърбите се държи реваншистки", смята още Добрица Чосич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com