"Тотал" бързо замени загиналия си в самолетна катастрофа президент

17902
"Тотал" бързо замени загиналия си в самолетна катастрофа президент

Управителният съвет на "Тотал" се събра след смъртта вчера на президента си Кристоф дьо Маржьори и назначи Патрик Пуяне за генерален директор и Тиери Десмаре за президент, предаде БГНЕС.

63-годишният Кристоф дьо Маржьори, който загина при самолетна катастрофа в Русия, беше генерален директор на "Тотал" от 2007 г. и генерален директор от 2010 г. Той не беше обявил публично свой наследник.

Тиери Десмаре, който беше президент на компанията от 1995 до 2010 г., ще заеме отново президентския пост, докато навърши 70 години през декември 2015 г., след което ще отстъпи поста на Патрик Пуяне, уточни профсъюзен източник.

51-годишният Патрик Пуяне заемаше поста генерален директор на клона на "Тотал" "Рафинаж-Шими" от 2011 г. Той е завършил престижния Политехнически институт, където се обучават инженери на високо ниво, и започна кариерата си в министерски кабинети преди да се присъедини към компанията "Елф" през 1997 г., в клона за изследвания и добив, като работи в Ангола и Катар.

След поглъщането на "Елф" от "Тотал" той продължи кариерата си в същия клон, след което през 2011 г. беше назначен за заместник генерален директор на отдел "Химия и петрохимия". От януари 2012 г. той заемаше поста генерален директор на клона "Рафинаж-Шими" и беше член на Изпълнителния комитет на компанията. Пуяне е женен и има четири деца.

68-годишният Тиери Десмаре е брилиянтен стратег, но слаб и понякога много рязък комуникатор. Той превърна "Тотал" във водещата компания във Франция и една от основните петролни компании в света. Но имиджът му дълго време беше опетнен заради реакцията му след потъването на петролния танкер "Ерика" край френския бряг и последвалия го петролен разлив през декември 1999 г, коментира АФП.

Десмаре влиза в "Тотал" през 1981 г. и оглавява компанията през 1995 г., превръщайки я в една от най-големите компании в света наред с "Ексон", "BP" и "Шел". През 2007 г. Десмаре отстъпва ръководството на компанията на Кристоф дьо Маржьори, като остава председател на Управителния съвет. Когато през 2010 г. Дьо Маржьори става президент на "Тотал", Десмаре е обявен за почетен президент, като остава в Управителния съвет и президент на фондация "Тотал". Десмаре е бил член на управителните съвети на "Ер ликид", "Санофи-Авентис", "Рено" и "Бомбардие". Той е женен и има три деца.

"Тотал", която е най-голямата френска компания по приходи и има 100 000 служители, постигна миналата година оборот от 189,5 милиарда евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа