Трагедията в Бостън

16182
Трагедията в Бостън

Кадрите от Бостън всяват панически страх и изравят болезнения спомен за 11 септември. Най-малко трима убити и над 140 ранени - такава е тъжната равносметка след двете експлозии на маратона в Бостън.

Към 14:50 местно време (21:50 ч. българско), около три часа след старта на маратона, центърът на Бостън бе разтърсен от две експлозии. Броени минути по-късно телевизиите вече бяха на мястото на трагедията. Навсякъде едни и същи кадри: кръв и уплашени до смърт хора.

По улиците на Бостън

Пакистанските терористи нямат нищо общо с атентата в Бостън

"Ние вярваме в атакуването на САЩ и техните съюзници, но не сме замесени в този атентат", заяви говорителят на движението Техреек-е-Тал...

В същото време президентът Барак Обама свика кризисна среща с шефа на ФБР Робърт Мълър и министъра по въпросите на националната сигурност Джанет Наполитано, а в големите американски градове бяха обявени специални мерки за сигурност. Дори в Лондон, където маратонът ще се проведе тази неделя, полицията обяви, че прави преглед на мерките за сигурност. Лондонският маратон, подобно на Бостънския, е силно популярно състезание. Миналата година в него участваха над 37 хиляди души.

Но в часовете след експлозиите всичко това не представляваше особен интерес за американските медии - техните камери и обективи бяха насочени към улиците на Бостън. Кадрите ставаха все по-стряскащи, виждаше се все повече кръв, а очевидци отговаряха през сълзи на въпросите на репортерите, които вече не говореха за експлозии, а за атентат. Не е ясно само кой е извършителят. Изведнъж обаче телевизия "Фокс нюз" съобщи, че вече имало заподозрян. Той бил в болница в Бостън с тежки изгаряния и под засилена охрана. Вероятно бил пристигнал от Саудитска Арабия. Но това съобщение бе опровергано от полицията.

Малко по-късно Асошиейтед прес публикува изявление на Мохамад ал Чалаби, шеф на йорданска салафистка групировка, който заявил, че е "радостен да види ужаса в Америка". "Нека американците усетят страданието, което ние изтърпяхме от армиите им, които окупираха Ирак и Афганистан и убиваха хората ни там", казал Чалаби.

Обещанието на Обама

Бомба в Бостън избухна на крачка от българка

Българка е била на метри от мястото на експлозиите в Бостън и се е отървала по чудо. Милена Пенева е завършила висше образование в ...

Представител на йорданските сили за борба срещу тероризма заявил на свой ред, че "експлозиите в Бостън носят почерка на организирана групировка като Ал Кайда". Американските власти засега се въздържат да изказват конкретни предположения. Президентът Обама, който е в контакт с правоохранителните органи и властите в щата Масачузетс, обеща, че извършителите на бомбените експлозии ще бъдат открити. А официален представител на Белия дом допълни, че Вашингтон третира случая като терористична проява.

Сега, няколко часа след атентата, може да се каже със сигурност, че Америка се е поучила от старите си грешки. Националната система за сигурност, която бе променена драстично след атентатите от 11 септември 2001 година, функционира много по-добре, отколкото преди няколко години. Службите за сигурност в отделните щати са в постоянна връзка, а ФБР е моментално на мястото на събитието, за да подпомага разследването на местните власти. Сега всички погледи са насочени към Бостън. Натам са отправени и молитвите.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com