Три са жертвите при експлозиите в Бостън

3770
Три са жертвите при експлозиите в Бостън

Най-малко трима души са загинали, а повече от 100 са ранени при двете силни експлозии, които избухнаха близо до финиш линията на Бостънския маратон, съобщи на пресконференция началникът на полицията на града Ед Дейвис.

Сред жертвите има и 8-годишно момче, каза източник от правоохранителните органи, цитиран от Си Ен Ен и Ей Би Си Нюз. Седемнайсет души от приетите в близки болници ранени са в критично състояние. Ей Би Си Нюз съобщи, че са намерени "няколко взривни устройства", позовавайки се на официални представители, които не назовава.

Президентът на САЩ Барак Обама, който бе веднага информиран, нареди да се предприемат незабавно всички необходими мерки. Той е в непрекъснат контакт с местните власти. Двете експлозии са избухнали с интервал от няколко секунди и са били много силни, сочат очевидци.

На страницата на Бостънския маратон във "Фейсбук" също се съобщава, че те са причинени от бомби, без да се цитират източници. Първите кадри от мястото на инцидентите показваха хаос, изплашени бягащи хора, отломки по улиците и кръв. Пострадалите получаваха помощ на място, а по-тежко ранените бяха отвеждани в близки болници. Двете експлозии избухнаха към 14.45 часа местно време, около два часа след като първите от 27-те хиляди участници пресякоха финиш линията на маратона, уточнява Си Ен Ен.

Журналистката от Бостън Глоуб Синтия Нийдъм, която бе на мястото, каза, че поне шестима от ранените са в тежко състояние, някои от тях са с откъснати крайници. В комюнике Бостънският медицински център потвърждава твърденията на свидетели, че "много от пострадалите имат наранявания по краката" или откъснати крайници. Стотици полицаи и пожарникари се явиха на мястото на инцидентите веднага след експлозиите и отцепиха района.

Към тях при разследването се присъединиха следователи от ФБР, щатската полиция и агенти от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви. Властите блокираха веднага след експлозиите мобилните комуникации в района, като предохранителна мярка срещу евентуално дистанционно детониране на взривно устройство. Федералната служба за гражданска авиация затвори въздушното пространство над Бостън по искане на силите на реда.

Временно би спряно излитането на самолети от международното летище "Логън". Според "Фокс нюз" в района на инцидента са намерени още две неизбухнали бомби. Говорителят на бостънската противопожарна служба Стив Макдоналд заяви, че отряди за обезвреждане на взривни устройства проверяват района. Той обясни, че чут към 16.00 часа взрив е бил контролирана експлозия. Много от хората, които панически са избягали от мястото на експлозиите, са изоставили чанти, багажи, дрехи, които се проверяват от сапьори и полицаи. Те ще бъдат третирани като подозрителни предмети и може да бъдат контролирано взривявани от сапьорите, каза Макдоналд.

Началникът на бостънската полиция Ед Дейвис каза, че не може да потвърди информация в медиите, че взривните устройства са били поставени в кошче за боклук. Според информация от местни медии взривните устройства са били самоделни бомби с малка мощност. Междувременно броят на пострадалите продължава да се увеличава. Към 17.30 часа местно време онлайн изданието на местният всекидневник "Бостън Глоуб" съобщи за повече от 100 ранени, а последните данни на някои медии сочат около 150 пострадали. Началникът на полицията призова населението към предпазливост и бдителност и препоръча на хората да останат по домовете си.

Полицията на Бостън съобщи по-рано и за трети "инцидент" - експлозия в библиотеката JFK. Представителят на полицията Ед Дейвис каза, че не е информиран при тази трета експлозия да има жертви и пострадали. Според него не е сигурно, че този инцидент има връзка с експлозиите на маратона в Бостън. Той все пак добави, че за момента те се третират като свързани.

От своя страна на страницата си в "Туитър" библиотеката JFK заяви, че всякаква връзка между експлозиите на маратона и този в библиотеката остава чисто хипотетична. Според същия източник изглежда, че експлозията е свързана с пожар и огънят вероятно е тръгнал от апаратната зала в новото крило на библиотеката. Всички посетители и служители са живи и здрави, се казва в съобщението.

По-малко от час след съобщенията за експлозии на маратона в Бостън, нюйоркската полиция обяви, че засилва мерките за сигурност. "Засилваме мерките за сигурност пред хотели и други посещавани места в града в очакване да научим повече за тези експлозии", каза говорителят на полицията Пол Брауни в комюнике. Полицията в Сан Франциско също заяви, че е обявена повишена степен на тревога и призова хората да се обаждат на телефона за спешни случаи 911 ако някой види нещо подозрително "в светлината на експлозиите по време на бостънския маратон".

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че е засилена сигурността в метрото и на други ключови инфраструктури. Мобилизирани са силите за борба с тероризма в нюйоркската полиция. Блумбърг изказа съболезнования за жертвите на експлозиите в Бостън и призова нюйоркчани да мислят и да се молят за пострадалите и техните семейства. Засилени бяха и мерките за сигурност на Белия дом.

Президентът Барак Обама излезе с изявление по телевизията след двете експлозии, които окървавиха Бостънския маратон. В него той заяви, че сигурността ще бъде повишена колкото е необходимо. "Не знаем кой направи това и защо", каза той, но подчерта, че виновните ще бъдат издирени и ще отговарят за извършеното от тях. Членовете на Камарата на представителите на САЩ почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на взривовете в Бостън.

 

Смърт и шок: Експлозии на Бостънския маратон

Най-малко 2 души са загинали, а други 64 са ранени при три експлозии, които избухнаха преди финалната линия на Бостънския маратон, съо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com