Турция отвори изборни секции по границата ни

7422
Турция отвори изборни секции по границата ни
Снимка: Getty Images / Guliver

Заради предстоящия на 7 юни парламентарен вот в Турция на ГКПП по общата ни граница са импровизирани избирателни секции, съобщава посолството в София.

Турските граждани с право на глас, пътуващи от и към Европа, могат да пуснат бюлетините си на ГКПП Капъкуле.

Турското външно министерство обяви процедура за гласуването в чужбина. На 29, 30 и 31 май пребиваващите у нас граждани на южната съседка имат възможността да упражнят правото си на вот в посолството в София и в генералните консулства в Пловдив и Бургас. Бюлетините ще бъдат изпратени в Анкара по дипломатическата поща при строги мерки за сигурност.

Пред турски медии посланикът Сюлейман Гьокче отправи призив за активно участие в парламентарния вот. Миналата година на президентските избори, които Реджеп Ердоган спечели още на първия тур, в България гласуваха 8 000 турски граждани. Сега обаче 7 700 души са заявили предварително намерението си да отидат до урните у нас.

Прогнозите за изхода от вота в Турция обаче не са особено положителни за управляващата консервативна ислямска Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Резултатите от проучването на агенция "Сонар" сочат, че тя ще загуби парламентарното си мнозинство и вероятността сформирането на коалиционно правителство да се окаже неизбежно е голяма. Според анкетите ПСР би спечелила 41% от гласовете, основната опозиционна Народно-републиканска партия - 26 %, Партията на националистическото действие - 18,1%, а прокюрдската ХДП - 10,4 % от гласовете. По-ранни социологически проучвания на други агенции даваха по-голяма подкрепа за ПСР – между 45% и 47%. Резултатите на "Сонар" означават, че в такъв случай би било много трудно за партията да осъществи конституционните промени, които иска да направи турският президент Реджеп Ердоган, за да получи по-големи правомощия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com