Турция решава съдбата на парк Гези с референдум

9041
Турция решава съдбата на парк Гези с референдум

Турското правителство взе решение за провеждане на референдум, с който да се реши преустройството на парка Гези. Това обяви ислямистката Партия на справедливостта и развитието след среща между премиера Реджеп Ердоган и представители на протестиращите, предаде Стандарт нюз.

Новината за референдума зарадва протестиращите, част от които останаха на емблематичния площад Таксим в Истанбул и продължиха да скандират и пеят песни, въпреки че органите на реда им наредиха да си ходят по домовете.

Турски медии са глобени за отразяването на протестите

Турският телевизионен регулатор е наложил наказания на няколко местни телевизионни канала за прякото предаване на безредиците на площад...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде срок от 24 часа на министъра на вътрешните работи да прекрати протестите на площад Таксим. За това съобщава електронното издание на вестник „Милиет". „Не използвахме юмрук срещу юмрука. От сега нататък силите за сигурност ще се държат по различен начин. Нямаме нужда някой да ни дава акъл от чужбина. Нека търговците и занаятчиите да бъдат бдителни. Лобито на лихварите действа. Дадох указания на министъра на вътрешните работи. В рамките на 24 часа да приключи с тези протести". Така Ердоган е коментирал протестите на среща с делегацията на TESK, където е гледал запис на кадри от протестите в Анкара, Хатай и Измир.

Спорният проект за преустройство на площад Таксим в парка Гези стана повод за масовите протести в страната през последните две седмици. Демонстрантите искат не само промяна на проекта за парка, но и възмездие за отношението на полицията по време на протестите.

Безредиците продължават в Анкара, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне близо 2000 протестиращи от централната улица в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com