Турската полиция си върна контрола над Таксим

4951
Турската полиция си върна контрола над Таксим

Десетки полицаи от силите за борба с безредиците нахлуха на площад Таксим в Истанбул, център на антиправителствените протести, които разтърсват Турция от 12 дни, като използваха сълзотворни гранати, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Полицаите, подпомогнати от бронетранспортьори, снабдени с водни оръдия, атакуваха издигнатите от протестиращите барикади на някои булеварди, водещи към площада, но не се насочиха към парк Гези, разположен в съседство с площада, където стотици протестиращи опънаха палатки.

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу увери, че целта на операцията не е да се прогонват протестиращите от парка. "Нашето намерение е да премахнем плакатите и рисунките от площада. Нямаме друга цел", заяви Мутлу в Туитър.

"В никакъв случай няма да посегнем на парк Гези и Таксим, изобщо няма да ви докоснем. От тази сутрин можете да имате доверие на вашите братя полицаи", съобщи още губернаторът, призовавайки протестиращите "да не се поддават на възможни злодеяния" от страна на провокатори.

Множество младежи обаче се разпръснаха по близките на площад Таксим улици и отговориха на полицаите, като ги замеряха с камъни и коктейли Молотов, а в същото време водните струи отново влязоха в действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com