Турски журналисти протестират против бруталните действия, демонстрант е тежко ранен

3396
Турски журналисти протестират против бруталните действия, демонстрант е тежко ранен

Турски журналисти организираха протест срещу бруталните и арогантни действия на полицията за потушаване на масовите демонстрации в страната, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Журналисти от различни медии се събраха пред сградата на лицея „Галатасарай” на булевард „Истиклял” и поискаха да дефилират до площад „Таксим”, но полицията не им позволи. Журналистите озаглавиха и представиха протеста, който започна в 19.00 часа и продължи час и половина, с многозначителния лозунг: „Оставете ни да си свършим работата”, посочи телевизионният канал Ен Ти Ви.

САЩ не разглеждат събитията в Египет като преврат

САЩ не разглеждат събитията в Египет като преврат, но смятат, че за пълното разбиране на ситуацията е необходимо време, заяви официални...

Един демонстрант е тежко ранен след като е бил улучен в главата с газова капсула по време на масово недоволство и протест в град Антакия в провинция Хатай (Южна Турция, на границата със Сирия), съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

След погребението на 19-годишния студент Али Исмаил Коркмаз, ранен при антиправителствените протести в град Ескишехир и след един месец починал на 10 юли в болница, между участниците в траурната церемония и полицията възникна остро стълкновение и гонитба по улиците на града в късните вечерни часове на 11 юли. При безредиците е ранен в лявата ръка и един полицай – твърди се, че по него е стреляно от протестиращите. Настанен е на лечение в болница, състоянието му е добро.

Напрежението в града продължи цяла нощ до ранните часове на 12 юли. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ; демонстрантите отговориха с камъни и коктейли „Молотов”. Властите бяха принудени да извикат и екипите за специални операции на жандармерията. Задържан е един демонстрант. Крайната равносметка е: много ранени демонстранти и трима ранени служители от силите за сигурност – един старши сержант от жандармерията и двама полицаи.

Подобни масови протести заради смъртта на Али Исмаил Коркмаз, който стана петият загинал участник в антиправителствените демонстрации в Турция, имаше и в Анкара, Измир и Ескишехир.

Турция: Все по-често цивилни лица атакуват с бухалки и ножове участници в протестите

Новата практика цивилни лица да атакуват с бухалки, ножове и сатъри участници в масовите протести все повече се разпространява на разли...

В Анкара протестиращите се събраха на две места – на булевард „Кенеди” и на булевард „Туналъ Хилми”. Полицията ги атакува безкомпромисно със сълзотворен газ и с водни оръдия.

В Ескишехир преподаватели в двата университета в града дефилираха по улиците до сградата на съдебната палата, където организираха седяща стачка, посочи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com