Украйна възстанови електрозахранването на Крим

14536
Украйна възстанови електрозахранването на Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

Централното електроснабдяване от Украйна на населените места на полуостров Крим е възстановено напълно, съобщи местната компания "Крименерго", цитирана от ИТАР-ТАСС.

В понеделник сутринта енергийната система работи в нормален режим. Украйна ограничи подаването на електроенергия към две трети от Крим около полунощ.

"От страна на Украйна е ограничена консумацията на Крим почти с две трети. Командата беше подадена по оперативната линия. Какви са причините – политически или аварийни - ние все още не знаем" съобщиха от централното диспечерско управление на "Крименерго".

Властите в Крим задействаха системата за аварийно захранване на местните населени места. "По предварителния план се разгръщат дизелгенераторните станции", през нощта ще бъде възстановено енергоподаването, съобщи източник на ИТАР-ТАСС.

Според него, прекъсването на електрозахранването на полуострова може да е било извършено по разпореждане на украинските власти. "Сега от трите основни клона, са изключени два. Това може би е един вид отмъщение от страна на украинската страна на Крим заради успехите на опълчението в югоизточната част на Украйна", каза източникът след като двата електропровода бяха изключени.

Проблеми с електроснабдяването имаше в градовете Керч, Коктебел, Ялта и в няколко района на Симферопол. Без светлина останаха и други населени места в района на Симферопол.

Във връзка с ограничените доставки на Крим въведоха режим на електроснабдяването. Местните фотоволтаични централи, другите ВЕИ и ТЕЦ-овете не могат да осигурят липсващата енергия в Крим.

Около 80 процента от електроснабдяването на полуострова зависи от доставките на електроенергия от обединената система на Украйна – от Запорожката ТЕЦ, АЕЦ и енергосистемата на Николаевска област. Останалото е от собствено енергопроизводство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа