Управляващите в Румъния успокояват партньорите навън

3758
Управляващите в Румъния успокояват партньорите навън

Разклащането на имиджа на Румъния в чужбина след избухването на политическата криза е "плод на дезинформация", заяви в неделя бъдещият временен президент и сегашен лидер на управляващата коалиция Крин Антонеску. Кризата доведе до начало на процедура за сваляне на президента Траян Бъсеску, предаде БГНЕС.

САЩ, Европейската комисия, също Франция, Германия и Холандия споделиха притесненията си по повод на действията на правителството и мнозинството в Румъния и ги призоваха да "уважават правовата държава и независимостта на съдебната власт" в започналата процедура за сваляне на основния им политически опонент Траян Бъсеску.

"Това, което се случва днес, е много тъжно и ние имаме задълженията, аз като бъдещ временен президент, премиерът и всички политици, да ограничим тежките щети, нанесени за няколко дни от политическата дезинформация и безотговорната пропаганда на някои румънски политици срещу собствената си страна", заяви Антонеску в интервю за телевизия Антена 3.

Много членове на Социално-либералния съюз обвиниха през последните дни бившия правосъден министър Моника Маковеи, известна в Европа с провеждането на ключови реформи в борбата с корупцията, че е "водила безотговорна пропаганда" под формата на изобличаване на злоупотребите.

Антонеску, който трябва да заеме временно поста президент, докато се проведе референдум по въпроса за свалянето или не на сегашния Траян Бъсеску, посочи, че ще има за приоритет да успокои международните партньори на страната.

Попитан за твърденията, отнасящи се до желанието му да помилва бившия социалдемократически премиер Адриан Нъстасе, осъден на две години затвор за корупция, Антонеску отговори: "Проблемът не стои до 29 юли или до президентските избори".

Румънският парламент реши в петък да започне процедура за сваляне на държавния глава Бъсеску, който влезе във все по-втвърдяваща се конфронтация с левоцентристите. Решението трябва да бъде потвърдено или отхвърлено от референдума на 29 юли.

Редактор: Яна Баярова

Референдум ще реши съдбата на румънския президент

Румънският парламент гласува за отстраняването на дясноцентристкия президент Траян Бъсеску от поста му. Вотът се състоя на съвместно за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com