В Египет започва едномесечно извънредно положение

3959
В Египет започва едномесечно извънредно положение

Президентството в Египет обяви извънредно положение в страната в период от един месец, считано от днес. Така правомощията на армията стават неограничени. Десетки хора бяха убити, когато силите за сигурност щурмуваха протестните лагери в Кайро в подкрепа на сваления президент Мохамед Морси, предаде Би Би Си.

И.д. президентът Адли Мансур призова армията да помага на полицията при поддържането на реда и сигурността и защитата на живота на египтяните.

Властите в Египет се канят да щурмуват протестиращите ислямисти

Продължаващите демонстрации на ислямисти в подкрепа на сваления египетски президент Мохамед Морси явно стават нетърпими за военните, ко...

Силите за сигурност казват, че загиналите са 95 души, но партията „Мюсюлмански братя”, която подкрепя бившия държавен глава, твърди, че убитите са стотици. Извънредното положение ще започне в 16 ч местно време и ще продължи 1 месец. Белият дом остро се противопоставя на въведеното от военните ръководители в Египет извънредно положение, предаде Ройтерс.

Органите на реда разпръснаха сълзотворен газ срещу привържениците на Морси, след като навлязоха в лагера им в Кайро, съобщава БТВ. Гранати паднаха върху палатките на демонстрантите в единия край на Рабаа ал Адауия, след като полицейски автомобили се придвижиха срещу гражданите. Сред загиналите са 17-годишната дъщеря на един от лидерите на „Мюсюлмански братя”, оператор на „Ска йнюз”, членове на силите за сигурност.

Все още не е ясно какъв е размерът на щетите, нанесени при размириците. Броят на жертвите също варира от десетки до стотици. Репортер на Би Би Си е преброил около 50 тела в болница в Рабаа ал Адауия. Според сайта на „Мюсюлмански братя” убитите са повече от 800. Здравното министерство официално съобщи за 96 загинали. Египетското МВР пък твърди, че никой не е убит вследствие на действия на силите за сигурност.

Междувременно правителството поздрави силите за сигурност за добре свършената работа при разчистването на лагерите.

Египетската армия удари по-малкия лагер на ислямистите в Кайро

Египетското вътрешно министерство съобщи, че силите за сигурност на страната са установили "пълен контрол" върху по-малкия от двата л...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com