В Гърция се заговори за нови избори

7928
В Гърция се заговори за нови избори
Снимка: Getty Images

Гърция е под силен натиск от страна на кредиторите МВФ и ЕС и опозиционните партии в страната. Министърът на вътрешните работи Никос Вуцис посочи, че ако е необходимо може да се насрочат нови избори, за да се даде възможност на народа да се произнесе по политиката на правителството на радикалната левица, съобщава АФП.

"Онези, които си въобразяват, че сегашното правителство е нещо временно, се лъжат. Народът се произнесе (неотдавна) и ако е необходимо ще го направи отново", заяви Вуцис на бурен дебат в парламента по декрета за прехвърлянето на средствата на обществените организации в Гръцката банка – мярка, приета, за да се посрещне недостигът на публични финанси.

Опозиционните партии и преди всичко дясната Нова демокрация и социалистите от ПАСОК определиха декрета като "антиконституционен" и обвиниха правителството, че протака преговорите с кредиторите, което създава опасност касите на държавата да се окажат празни.

Никос Филис, говорител на парламентарната група на радикалната левица Сириза, която управлява от три месеца и все още се радва на голяма популярност, увери, че правителството не желае предсрочни избори, нито референдум. Стремим се към компромис с кредиторите по икономическите проблеми, но ако опозицията поиска легитимирането на това споразумение от народа, няма да се побоим от избори, подчерта той.

След съвещание на министрите на финансите от зоната на еврото Еврогрупата изрази в петък тревогата си от бавния напредък на преговорите с Гърция относно отпускането на последния транш от 7,2 милиарда евро заеми на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com