В Скопие искат македонските учени да отвърнат на удара ни

31145
В Скопие искат македонските учени да отвърнат на удара ни

Намерението на премиера Бойко Борисов да потърси мнението на БАН по темата за добросъседството с Македония и да покани ректорите и председателя на академията да присъстват на заседанията на Министерски съвет всяка сряда, предизвика коментар в скопския вестник „Дневник”.

„Съседите вече ни замерват с академична пропаганда”, пише „Дневник”. „Докато Македония се екипира, за да получи академически аргументи за своите международни позиции, съседните държави знаят да използват продукта на своите интелектуални елити. Завчера българският премиер Бойко Борисов заяви, че ще потърси помощ от академиците, които трябва да подготвят историческа аргументация, която той би използвал против Македония в Брюксел. Борисов заявил, че председателят на БАН ще присъства на всяко едно заседание на Министерски съвет. В София дори има и Македонски национален (бел.ред. Научен) институт, който особено се грижи за аргументацията, че не съществува собствен македонски език. Подобна трактовка на македонския въпрос има и в академичен институт в Солун. Албанските академици пък имат подготвена платформа за етническа Албания, в която са включени и дялове от Македония”, коментира „Дневник”.

Обиски и изземане на български паспорти в Македония

На 2 януари служители на македонското министерство на вътрешните работи обискирали домовете на шестима граждани на Струмица, всичкит...

Ще се разбудят ли македонските академични кръгове в отбрана на държавните интереси чрез изработване на стратегии в областта на геополитиката, икономиката, историята, след като съседите започнаха още по-активно да използват своите научни академии срещу нас. Правителството вече няколко години обявява сътрудничество с определени академици по различни въпроси, но там повече се говори за странична експертиза по конкретни проблеми, които нямат геополитическо значение, се посочва в коментар в днешния брой на скопския вестник „Дневник”.

В рамките на Македонската академия на науките и изкуствата – МАНУ – съществува Център за стратегически въпроси, но засега неговата работа остава анонимна. Академиците и интелектуалната общност, по модел на другите държави, би трябвало да помогнат в създаването на държавни стратегии за най-значителните въпроси, които мъчат македонското общество, както например – при защитата на македонските интереси от последните нападки на България и Гърция с оспорването на македонския идентитет и история. След това – със съответната научна аргументация в спора за името с Гърция, становища за демографските тенденции, особено за увеличаване на раждаемостта, евроинтеграцията, справяне с икономическите проблеми.

В началото на своя първи мандат премиерът Никола Груевски възложи на голяма група професори и академици сътрудничество в областта на държавните интереси.

Имаше опит академичната общност да се включи в македонската аргументация в спора с Гърция. Университетът „Кирил и Методий” беше ангажиран от правителството да изработи дългосрочна стратегия за повишаване на раждаемостта. Първият човек в МАНУ, Владо Камберовски, е ангажиран с една от най-големите реформи в държавата – правосъдната – и изработката на гражданското законодателство.

Борисов: БАН да тълкува "добросъседството с Македония"

БАН ще анализира отношенията на България с Македония. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на днешното заседа...

Академик Митко Манджуков ръководи групата, която трябва да довърши проекта за македонска Енциклопедия.

Катица Кюлявкова е включена в изработка на Национална стратегия за културата, Цветан Грозданов е председател на Съвета за култура, Томе Серафимовски е включен в частта за защита и създаване на културно наследство и т.н.

Все пак – впечатлението е, че македонските геостратегически политики засега остават в ръцете на политическия елит, а академичната среда остава пасивна.

В МАНУ засега мълчат за това – коя институция може да помогне с по-системно участие в държавните стратегии. Дори и ако става въпрос за това – как институцията може да се включи в защита на държавните интереси, особено когато срещу нас са академиите на съседните държави, както е в България, Албания и Гърция. Отговор не получихме нито от Камберовски, нито от академик Таки Фити, който ръководи Центъра за стратегически изследвания. Центърът е формиран през 2000 г. с идея да предлага научни проекти от национално и държавно значение. На уеб страницата му пише, че в момента работи по три въпроса: дългосрочни интереси на Македония; стратегически цели на Македония и студия за исторически, политически, икономически, културни и демографски аспекти на отношенията на Македония със съседите (Албания, България, Гърция и Сърбия).

Димитров: Да си българин в Македония е престъпление

Да си българин в Македония е престъпление. Това заяви пред БНТ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.&nb...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com