В Турция системно се нарушават човешките права, показва доклад

5020
В Турция системно се нарушават човешките права, показва доклад

В Турция човешките права системно се нарушават, извършват се репресии срещу Движението "Хизмет". Това се казва в доклад, съставен от четирима водещи британски юристи по молба на Фондацията на журналистите и писателите в Турция. 

Докладът, в който се разглеждат човешките права в Турция и особено репресиите срещу Движение „Хизмет“, е публикуван от британския вестник "Гардиън". Вестникът съобщава, че близо 40 000 души от средите на медиите, полицията и съдебната система са освободени от длъжност или са задържани. 

Новак: Подписването за "Турски поток" може да се проточи до декември-януари

Подписването на междуправителствено споразумение с Анкара за газопровода "Турския поток“ може да се проточи до декември-януари. Т...

В доклада на юристите се посочва, че по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) реномето на съдебната система е накърнено, заради намесата на властта в правораздаването, наложена е цензура върху интернет, ограничена е свободата на словото, разследването на корупционните скандали се потулва, а отношението към задържаните лица е обидно и накърнява тяхното достойнство, отбелязва Guardian.

Според доклада „Турция изостава значително в демократичното си развитие.“ В него се посочва още, че „с оглед на международното право турските власти сериозно нарушават човешките права в действията си спрямо последователите на Движение „Хизмет“. Под доклада стоят подписите на лорд Уолф, бивш председател на Върховния съд на Обединеното кралство; сър Джефри Джоуел, бивш член на Венецианската комисия към Съвета на Европа; сър Едуард Гарниер, бивш главен прокурор на Англия и Уелс; адвокат Сара Пейлин, специалист по човешки права и медии. 

В доклада, в който обстойно се разглеждат основните права и свободи се подчертава, че основна мишена в нарушаването на правата, извършвано от правителството на ПСР е вдъхновяваното от Фетхуллах Гюлен Движение „Хизмет“ и близките до него медии. В доклада се обръща внимание на факта, че турското правителство нарушава както Европейската конвенция за защита правата на човека, така и останалите конвенции, по които Турция е страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com