Ватикана: Обвиненията срещу папата са клевета

4518
Ватикана: Обвиненията срещу папата са клевета

Ватиканът категорично отхвърли обвиненията срещу папа Франциск в предполагаемо сътрудничество с аржентинската военна хунта, определяйки ги като "клеветнически", предаде БГНЕС.

Това е кампания на "хора от левицата, настроена против свещеническото съсловие, за да атакуват Църквата, и тя трябва да бъде отхвърлена", заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди в официално комюнике.

"Никога не е имало достоверни обвинения срещу него, той е бил разпитан веднъж от аржентински съд като информирано за определени факти лице, но никога не е бил обвиняван в нищо", допълни говорителят.

Според отец Ломбарди "съществуват доказателства, че той е направил много за защитата на хората по време на диктатурата" и е подкрепил "искането на прошка от църквата в Аржентина за това, че не е направила достатъчно" в този черен период.

Отец Ломбарди изрази съжаление от съществуването на "добре известна кампания, датираща отпреди много години", която идва от публикации, отличаващи се със своите "клевети срещу духовниците". Говорителят на Ватикана допълни, че един от йезуитите, отвлечени от хунтата, когото Хорхе Марио Берголио не бил защитил, разказал тези дни пред германски вестник, че двамата с отец Берголио са "отслужили заедно меса, докато той бил архиепископ на Буенос Айрес като публична проява на мир и хармония".

Противниците на Хорхе Берголио стигматизират ролята му в изчезването на двама йезуитски мисионери, Орландо Йорио и Франсиско Халикс, хвърлени в затвора на 23 март 1976 г. и след това измъчвани по заповед на хунтата. Те били освободени пет месеца по-късно. По онова време аржентинският прелат ръководел ордена на йезуитите в Аржентина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com