Вигенин: Ескалиращото напрежение в Египет е притеснително

8448
Вигенин: Ескалиращото напрежение в Египет е притеснително

Много притеснително е ескалиращото напрежение в Египет. Това, което се случва не е решение на въпроса. Не може с насилие и с подобни извънредни мерки да се решава въпрос, който има преди всичко политически характер. Очакваме от правителството и от временния президент достатъчно ясно послание как Египет ще се върне на пътя на нормализацията и на демократичния процес. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред БНР.

Той изтъкна, че има готовност да се направи спешно заседание на външните министри на ЕС, като подчерта, че е важно тяхното послание да бъде чуто и приложено на място в Египет. На въпрос за реалните възможности на ЕС да повлияе в кратки срокове на ситуацията, министър Вигенин отбеляза, че няма достатъчно силни механизми. „Това, което можем да направим, е да изискваме, да поемем съответно някои ангажименти, ако ситуацията се нормализира, да се опитаме да съдействаме за връщането към демократичния процес, включително за подкрепа за тази цел".

Египет пред разпад?

Надеждата за спад на напрежението в Египет се срина. След новата кървава разправа срещу демонстранти, подкрепящи сваления президент Мор...

Министър Вигенин отбеляза, че в МВнР почти ежедневно се обсъжда въпросът за случващото се в Египет. „В понеделник също ще се съберем, за да помислим за някои идеи и ангажименти, които бихме могли да поемем и да предложим на колегите в ЕС. Най- важно е да видим разбиране от страна на египетските власти, че не е това начинът за справяне със ситуацията, като се върви към допълнително напрежение, към действия, които водят до стотици жертви", категоричен беше министърът на външните работи. Според него най- големият въпрос е какво може да се направи сега за стабилизрането на Египет. По думите му стъпките трябва да се направят и в координация с американската страна и с Арабската лига. „Това, което се случва в Египет, може да зададе посоката на развитие на Арабската пролет и като цяло да дестабилизира допълнително ситуацията в региона", отбеляза още министър Вигенин.

Външният министър заяви, че няма притеснения за дипломатическия персонал и за българското посолство в Египет. „Повече притеснения може да имаме за евентуални посещения на български граждани и на туристи, които се намират в Египет. Затова миналата седмица излязохме с искане български граждани да не пътуват до Кайро, а след това го разширихме изобщо до Египет", отбеляза министър Вигенин. Той подчерта, че ако такива пътувания са неизбежни, те трябва да се правят по определен начин, като предварително се регистрират в посолството.

На въпрос дали трябва да се готвим за бежанска вълна от Египет министър Вигенин отговори: „Не бих казал, че на този етап ситуацията ще доведе до бежанска вълна от Египет към съседните страни и още по- малко към България". Вътрешният министър обърна внимание, че въпросът с бежанците като цяло е сериозен и страната ни има нужда от разширяване на капацитета за временно настаняване на бежанци. „Броят нa бежанците, макар и да не е с такава масовост, се увеличава и страната ни има нужда да разшири своя капацитет, за да може тяхното временно настаняване да бъде в по-човешки условия", обясни министър Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com