Войните на САЩ и изкривяването на информацията

68135
Войните на САЩ и изкривяването на информацията

В края на март кореспондентът на CNN Амбър Лион заяви сензационно, че служителите на телевизията получават нареждане да съобщават в ефир изфабрикувани новини и да блокират информация, чието оповестяване е нежелателно за администрацията на САЩ. Според журналистката американските медии манипулират новините и сега се „случва същото, каквото беше с Ирак” - демонизират се Сирия и Иран, като се формира обществено мнение в подкрепа на войната срещу тези страни, пише руското издание „Фонд за стратегическа култура”.

Лион потвърждава, че служителите на CNN получават хонорари от правителството на САЩ за изфабрикувани новини и изразява безпокойство по повод безследно изчезване на независими журналисти, чиято дейност не съответства на курса на Белия дом. По информация на журналистката те може да са арестувани и измъчвани под предлог обвинение в тероризъм.

13% от американците виждат в Обама Антихриста

Любопитно социологическо проучване на компанията Public Policy Polling показва, че значителна част от населението на САЩ вярва в раз...

Белият дом и Холивуд

Както е известно, най-добрите лъжи се получават от полуистини. В производството на този продукт особени успехи има Холивуд. Историята за сътрудничеството между Пентагона и Холивуд започва още в далечната 1927 година, по времето на създаването на немия филм „Криле”. Днес военното ведомство на САЩ помага на „фабриката на мечтите” с всичко, което може.

Според американското законодателство Пентагона, както и ЦРУ, нямат право да се занимават с пропаганда в страната. Но са намерили вратичка. Още през 2001 г. личният политически съветник на американския президент Карл Роув провел среща с ръководителите на водещи телевизионни компании и киноиндустрии. Присъствали около 50 ръководители от „света на илюзиите”, включително представители на ABC, CBS, NBC, CNN, Fox, HBO, „Кълъмбия Пикчърс”, „Метро Голдуин Майер”, „Съни Филмс”, „Дриймуъркс”, „Туенти Сенчъри Фокс”, „Юнивърсъл Пикчърс”, „Уорнър Брос”, „Парамаунт” и др. Главната цел на сътрудничеството на администрацията на САЩ и Холивуд в информационната област било „обединяване на усилията в борбата с тероризма”.

Дезинформацията

Американците подпомагат максималното разпространение на дезинформацията чрез чужди, преди всичко европейски медии (сред които се назовават например Ройтерс и Франс прес), освен това „Ню Йорк Таймс” още преди няколко години отбелязва, че тази инициатива принадлежи на Отдела по стратегическо влияние към Пентагона, създаден наскоро след 11 септември 2001 г. Задачата му е използването на „черни” методи в информационната война за обработка на чуждестранната аудитория по пътя на поднасянето на лъжливи сведения от чуждестранни журналисти, включително от „приятелски и съюзнически на САЩ държави”.

Хилари ще пише книга за ролята на САЩ в света

Бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън обяви, че пише в книга, в която ще разкрие своите възгледи за ролята на САЩ в свет...

Войните в Афганистан и Ирак станаха изпитателен полигон не само за новите образци американски оръжия, но и за съвременните технологии за манипулиране на съзнанието. През 2006 г. британският вестник „Индипендънт” съобщава, че правителството на САЩ активно използва не само кинопродукцията, но и поръчкови фалшиви телевизионни новини. Например експертите на организацията с нестопанска цел „Център за медии и демокрация”, след като следили в продължение на 10 месеца 77 телевизии, чиято аудитория е половината от населението на САЩ, стигнали до извода, че „телевизионните компании в САЩ запълват ефира с новинарски материали, създадени от правителството и големи корпорации". Производителите на такива поръчкови видеа са се научили да създават материали, които не се различават от новините, предавани от независими автори”.

Тук можем да припомним видеоматериала, който навремето изигра огромна роля за обрата на общественото мнение в САЩ в подкрепа на първата война в Персийския залив. 15-годшино момиче, изобразяващо кувейтска бежанка, разказва, че с очите си е видяла как иракските войници обрекли на смърт 15 бебета от родилен дом в Кувейт. Нейният разказ се въртя по американските телевизии стотици пъти. Ще добавим, че тогавашният президент Джордж Буш-старши използва разказа за мъртвите бебета 10 пъти за 40 дни военна пропагандна кампания. Впоследствие беше доказано, че показаната по телевизията девойка не е бежанка, а дъщеря на кувейтския посланик в САЩ. Освен това тя е член на кралската фамилия, управляваща Кувейт, всичките й роднини притежават огромно състояние, имоти в чужбина и живеят на Запад.

„Ню Йорк Таймс” обвини Пентагона и администрацията на САЩ в показване на поръчкови сюжети по американските телевизии дори по-рано от англичаните – през пролетта на 2005 г. Според вестника Пентагона и Бюрото за преброяване на населението на САЩ „изготвили и разпространили стотици подобни новинарски материали”. В един от тях „жител на освободения от режима на Саддам Хюсеин Ирак” приветства американските войници с възгласи: „Благодаря, Буш! Благодаря, Америка!” Разследването показало, че героят на филма (разбира се, истински американец) е заснет не в Багдад, а в Канзас.

Още няколко примера. По време на войната в Южна Осетия журналистите на тв канала „Русия днес”, работещи в Цхинвали, уличили американската CNN в измама – за предаването на кадри от Цхинвали вместо от разрушения Гори. През август 2008 г. в информационната война срещу Русия са използвани постановъчни кадри на агенция Ройтерс. На две снимки един и същи човек лежи, изобразявайки мъртвец, но в различни пози и на различни места. Специалните групи от такива „мобилни покойници” изиграха една от главните роли в информационната война срещу Либия. В зависимост от ситуацията те изобразяваха пред камерите на западните кореспонденти ту „жертви на режима на Кадафи”, ту „героични бунтовници”.

След Либия „живите мъртъвци” се озоваха в Сирия, този път като „жертви на режима на Асад”. Кадри от различни репортажи, които всъщност са част от един и добре режисиран, разказват за разправата на „репресивния сирийски режим” с мирното население на Хомс. Главният герой е един и същи човек. „Покойникът” е палестинец на име Халед Абу Салах. В Сирия (и не само) той е известен като един от водещите деятели на опозиционната пропаганда.

ООН предупреди Северна Корея да обуздае ядрените си заплахи

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Северна Корея да обуздае ядрените си заплахи, като предупреди, че всяка несполука може д...

Американският начин на живот

Както заяви още през 2002 г. шефът на американската Агенция за военно разузнаване Т. Уилсън, бъдещите войни ще се водят за глобализация, която се приравнява към американизацията и главното тук е възприемането на американските ценности. Иначе казано, в повод за война се превръща дори заплахата от новия световен ред в американските представи.

Накрая можем да си спомним за поразителните резултати от запитване, проведено сред американските граждани през август 2003 г. по повод войната в Ирак. 69% заявили вярата си, че Саддам Хюсеин е взел лично участие в подготовката на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. И това – въпреки че Белият дом не е успял да предостави нито едно доказателство, свидетелстващо за каквито и да е връзки между Ирак и „Ал Кайда”, която според официалната версия е осъществила терористичните актове.

Означава ли това, че обикновеният човек може да бъде манипулиран да вярва във всяка глупост? Очевидно да. И ето го последното, особено тревожно потвърждение: в края на януари 2013 г. западните медии се изпълниха със сърцераздирателни истории за гладните северни корейци, които ядат собствените си деца и изкопаните от гробовете си роднини. За това сериозно пишат „Вашингтон пост”, „Сънди Таймс”, „Индипендънт”, „Дейли Мейл”… Коментатори вече отбелязаха, че разказите изключително много напомнят този за „бебетата, разкъсани от иракските войници в Кувейт”, предшестващи войната през 1991 г. в Залива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари