Въоръжено момче нахлу в холандска телевизия с искане да говори в ефир

9029
Въоръжено момче нахлу в холандска телевизия с искане да говори в ефир
Снимка: Gettyimages

Въоръжен мъж проникна в сграда на холандската обществена телевизия NOS в град Хилверсум късно вечерта в четвъртък, но скоро беше неутрализиран от полицията, а прекъснатата програма бе подновена.

По-късно бяха показани кадри, на които се вижда как мъжът, който говори холандски, носещ пистолет и крачещ до едно бюро в празното студио, преди да бъде арестуван.

Холандия отказа да осигури подслон за хиляди бездомни имигранти

Холандското правителство отхвърли призивът на ООН да осигури храна и подслон за хиляди бездомни имигранти по време на суровите зимни ...

Сградата на NOS беше евакуирана. Инцидентът попречи на излъчването на новинарската емисия в 20:00 часа, като на екрана се появи съобщение, че зрителите временно нямат достъп до ефира на телевизията.

Говорител на прокуратурата, каза на пресконференция, че стрелецът, на възраст 19 години, е от град Пийнакер, близо до Хага и се намира в ареста на полицията.

В записа, излъчен по-късно, се вижда мъж, облечен в тъмен костюм, бяла риза и тъмна вратовръзка, обяснявайки спокойно на човек зад камерата, че представлява хакерска група и иска ефир, за да говори за неща от глобално значение. Той веднага пуска оръжието и вдига ръце, когато петима въоръжени полицаи му заповядват да хвърли пистолета. "Хвърлих го, хвърлих го", се чува на записа. След това се чува гласът на полицай: "Ситуацията е под контрол". Генералният директор на NOS Ян де Йонг заяви по телевизията, че никой не е пострадал при инцидента.

Полицията претърси сградата, но не откри нищо, което да застрашава сигурността на обитателите й. Стрелецът предупредил, че е "тежко въоръжени" и не действа сам.

Три и половина тона кокаин хванати в Ротердам

Холандските митничари заловиха в пристанище Ротердам 3,5 тона кокаин, скрит в контейнер с маниока. От контейнера, пристигнал от Коста Р...

"Има пет плюс 98 хакери, които готвят кибер-атака", предупредил той, твърдейки, че са заложени "осем силни експлозива, заложени в страната, които съдържат радиоактивни материали" и ще бъдат взривени, ако не му бъде позволени да говори на живо по телевизията.

Кметът на Хилверсум заяави, че са взети допълнителни мерки за защита на работещите в медиите, след като двама въоръжени мъже убиха 12 души в редакцията на френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo по-рано този месец.

Въпреки засилените мерки за сигурност, младежът все пак е успял да проникне в студиото на NOS, след като заплашил охранител с пистолета си.

Полицията и прокуратурата са започнали разследване на инцидента. Междувременно местни медии съобщиха, че младежът наскоро загубил родителите си и бил психически разстроен.

В Холандия е регистрирано ново огнище на птичи грип

В Холандия е регистрирано ново огнище на птичи грип, заяви министърът на икономиката на страната Шарон Дейксм, който координира въпроси...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com