WikiLeaks продължава да разкрива тайните на ЦРУ

19486
WikiLeaks продължава да разкрива тайните на ЦРУ
Снимка: Gettyimages

Добър външен вид и без плащане в брой: това са някои от съветите към шпионите от ЦРУ в инструкция за преминаване на държавните граници. Секретният документ е публикуван в неделя от Уикилийкс (WikiLeaks), предаде БГНЕС.

Двата публикувани документа от 2011 и 2012 г., са класифицирани с кода "NOFORN", което означава, че могат да се споделят само с разузнавателните служби на съюзнически държави, съобщи Уикилийкс.

Те са част от поредица съвети затова как да се избягват щателните проверки по летищата и граничните пунктове. Някои от тях изглеждат са очевидни, като правилото да не се купува билет в брой в деня преди полета. Другите показват здрав разум: пътникът с дипломатически паспорт да не изглежда запуснат. Трябва да се придържаш към прикритието си, гласи друг.

"Въднъж в ранните сутрешни часове на европейско летище, служителите по сигурността избират агент на ЦРУ за подробна проверка" пише в документа. "Въпреки че агентът не е дал никакви основания, твърде неугледното облекло е било в противоречие с обичайния вид на притежател на дипломатически паспорт и може да е причина за проверката", се описва там. Багажът на агента е бил подложен на проверка за съдържание на експлозиви. Тестът се оказа положителен. Въпреки допълнителни разпити, служителят държи на прикритието си, че се занимава с антитероризъм и успява да продължи пътуването си.

"Подходящо прикритие, правдоподобно и научено добре е важно, за да се избегнат тези подробни проверки и е задължително, за да се преодолеят", казва ЦРУ.

В съобщението на Уикилийкс се посочва този пример с въпроса: "Ако антитерористическата дейност, която обяснява следите от експлозиви, е само прикритие, какво е правел този агент на ЦРУ на летище (на Европейския съюз) със следи от взривни вещества и защо е получил разрешение да продължи пътуването си?".

Единият от документите показва загрижеността на ЦРУ от въвеждането на биометричния контрол за притежателите на американски паспорти, което "заплашва с осветяване" и прави по-трудно пътуването на агенти с фалшиви документи.

Разпространените в неделя документи са втора част от поредицата за ЦРУ.

"ЦРУ предприе отвличания в европейски държави, включително в Италия и Швеция, по времето на президентството на Буш. Тези указания показват, че по времето на Обама, ЦРУ все още възнамерява да прониква през границите на Европейския съюз и да провежда нелегални операции в държавите членки на ЕС", пише Джулиан Асандж, основателят на Уикилийкс.

Документите могат да бъдат намерени на адрес wikileaks.org/cia-travel/

Уикилийкс разпространи през 2010 г. 250 хил. американски дипломатически грами и 500 хил. военни доклади класифицирани с гриф "строго секретно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка