Задържаха бивш икономически министър на Румъния за 30 дни

19012
Задържаха бивш икономически министър на Румъния за 30 дни
Снимка: Thinkstock

Задържането под стража на бившия министър на икономиката Адриан Видяну беше наредено от румънското правосъдие. Бившият представител на властта е е заподозрян в съучастничество при злоупотреба с власт в голям индустриален скандал, в който е замесена и бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура.

На Видяну - министър на икономиката от 2008 до 2010 г., е наложена мярка задържане под стража в срок от 30 дни. Информацията съобщава АФП, позовавайки се на Касационния съд. Той е бивш кмет на Букурещ и един от ръководителите на Либерално-демократическата партия.

Арестуваха бивш министър на вътрешните работи на Румъния

Бившият румънски министър на вътрешните работи Кристиан Давид е арестуван от Националната дирекция за борба с корупцията по обвинение, ...

Решението е последното, свързано с голяма афера за продажба на природен газ на преференциални цени, довела до загуби за държавата от 130 милиона долара според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (DIICOT).

Срещу доста видни личности в Румъния, бивши министри, бизнесмени и дори бившата ръководителка на звеното, което се бори с организираната престъпност и тероризма, Алина Бика има подозрения, че са замесени пряко или косвено в аферата.

От 2013 DIICOT подозира Видяну, че е дал разрешение за продажба на природен газ на преференциални цени на румънския производител на изкуствени торове Интерагро, който бе натрупал големи дългове към държавната Ромгаз.

След като прокурорите бяха запорирали пакет акции на бившия министър, Алина Бика реши през февруари 2014 – незаконно според разследващите – да вдигне забраната, злоупотребявайки по този начин с властта си, за да облагодетелства Видяну.

Черпим опит от Румъния за справяне с корупцията

Ако България иска да се справи с корупцията, примерът на Румъния може да бъде приложен. Има възможности страната ни да създаде аналог...

Румъния, която е една от най-бедните страни в Европейски съюз, постигна големи успехи в борбата срещу корупцията, като изпрати един бивш премиер зад решетките. Заедно с България тя е обект на наблюдение от Брюксел в областта на правосъдието, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com