Залавянето на Джохар Царнаев - ловът приключи - коментари в германските медии

14001
Залавянето на Джохар Царнаев - ловът приключи - коментари в германските медии

Вторият предполагаем заподозрян за бомбеното нападение в Бостън е арестуван от полицията. 19-годишният Джохар Царнаев е заловен в петък вечерта в лодка в предградието на Бостън Уотъртаун, пише германският в. „Ханделсблат”, цитиран от агенция "Фокус".
Той е жив, но ранен. В някои части на Бостън хората празнуват по улиците.
„Ловът приключи”, съобщиха от полицията чрез „Туитър”.
Според информацията, Джохар Царнаев е приет в болница със сериозни наранявания.
19-годишният младеж се е укривал от силите за сигурност в лодка с брезент в задния двор на триетажна къща. Сигналът за него е получен от собственик.
Мъжът е видял кървавите петна по брезента и се е обърнал към полицията. Служителите на реда са използвали хеликоптер с устройство за откриване на топлина и по този начин са установили, че в лодката има жив човек. След това специалните сили са били изпратени на мястото. Те са се опитали да говорят със заподозрения, но той не е реагирал. Как Царнаев е бил откаран в ареста, все още остава неясно.
***

Бостън. Братята Тамерлан и Джохар Царнаеви са предполагаемите извършители на бомбената атака в Бостън, предаде германското издание "Фокус". По-големият брат, Тамерлан, почина, надупчен от куршуми, по време на операцията по залавянето си вчера. По-късно по-малкият брат беше заловен от полицията след мащабна акция.
Роднини и приятели недоумяват как двамата братя са се превърнали в подобен терористичен дует. Но само родителите им вярват в тяхната невинност.
Джохар е бил любезен и добре интегриран. Неговият по-голям брат обаче е бил аутсайдер.
"Ние не можем да разберем как тази ужасна трагедия можа да се случи. Сърцата ни са разбити от ужаса, който Тамерлан причини", заявява Кейтрин Ръсел, 24-годишната бивша съпруга на Тамерлан в писмо към медиите, цитирано от германското издание "Фокус".
„Ние не познавахме истински Тамерлан”, сподели семейството на Кейтрин, която има тригодишна дъщеря от Царнаев.
***

Бостън. Майката на двамата предполагаеми извършители на бомбената атака в Бостън е убедена в невинността на своите синове, пише германският в. „Вестдойче цайтунг”.
„Аз съм сто процента убедена, че те са били подмамени”, каза Зубейдат Царнаева, която се представи като майка на двамата младежи.
В същото време тя призна, че по-големия й син, 26-годишният Тамерлан, който бе убит от полицията по време на бягството си, от около пет години се интересува по-силно от ислямската религия.
„Но той никога не каза, че иска да поеме по пътя на джихада. Никога не е говорил за тероризъм в нашата къща”, твърди Зубейдат, според която ФБР винаги са знаели какво прави Тамерлан.
„Те ми казаха, че той е лидер на ислямистите и че се страхуват от него. Но моят син никога не е имал тайни от мен”, заяви майката.
Тя призова по-малкия си син Джохар, който е бил сериозно ранен, да сътрудничи на властите.
„Кажи им истината, кажи, че не сте направили това, че сте били подмамени”, каза Царнаева.
Ден по-рано бащата на Джохар и Тамерлан отрече да синовете му да са виновни
„Децата ми не могат да наранят дори муха”, подчерта той.
***

Берлин.
След мащабна полицейска операция, вторият заподозрян за бомбеното нападение на Бостънския маратон беше драматично заловен. 19-годишният Джохар Царнаев се намира в болница в тежко състояние. Ден по-рано неговият по-голям брат Тамерлан, който също е заподозрян за атаката, беше убит по време на операция по залавянето си.
Американският президент Барак Обама изиска пълно разследване на случая. Има много въпроси без отговор, и семействата на жертвите заслужават отговори, заяви той. Обама е инструктирал федералните власти да използват всички необходими средства за изясняване на ситуацията.

В същото време, нападението в Бостън, което взе три жертви, предизвика политически дебат в Германия. Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих призова за разширено видеонаблюдение на обществените места в европейската държава. Политикът от Християнсоциалния съюз заяви пред германския в. „Билд ам Зонтаг”, че „събитията в Бостън отново показаха колко е важно наблюдението на обществени места чрез видео камери за разкриване на тежки престъпления”. Същевременно, министърът даде да се разбере, че никога не може да съществува стопроцентова сигурност на обществени мероприятия.
Председателят на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен също изрази загриженост във връзка с това, че опита за атентат на Централната гара в Бон все още не е изяснен след повече от четири месеца.

Вторият заподозрян за експлозиите в Бостън - жив, но ранен

Вторият заподозрян за експлозиите по време на Бостънския маратон все още е жив, но ранен. Полицията го откри окървавен в лодка в двора ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com