Защо папата не смее да се казва Петър

12455
Защо папата не смее да се казва Петър

В края на конклава за избор на папа се избира името, с което новият глава на римокатолическата църква ще бъде известен в историята на католическата църква, предаде БГНЕС.

В края на изборния процес един от кардиналите пита новоизбрания папа с какво име да се обръщат към него. Името, което светия отец ще избере, ще бъде папското име и той ще го носи до края на понтификацията му.

"Папите може да изберат всякакво име, но в последно време те се спират на имената на апостолите", казва експертът във Ватикана Бруно Бартолони. "Единственото име, което не избират, е Петър. Първата причина е от уважение към Свети Петър, но и заради легендата, според която папата, който носи името Петър, ще е последният папа в католическата църква", уточнява Бертолони.

Папата Йоан Павел втори обедини двете имена на двамата му предшественици Йоан и Павел, докато Бенедикт XVI избра името си от уважение към светеца Св. Бенедикт, но и заради неговия предшественик епископ Бенедикт, който в периода между двете световни войни в църквата бе известен като "Папата на помирението".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com