"Златна зора" настъпва в Германия

12156
"Златна зора" настъпва в Германия

Гръцката неонацистка партия "Златна зора" е установила контакти с германските неонацисти в Бавария като е засечена, че се опитва да формира и там своя собствена "база". Това съобщава в последния си брой германския "Шпигел".

Според изданието от миналата година датират стремежите на "Златна зора" да образува свои "клетки" в Нюрнберг, като дори има съмнения, че съвсем наскоро в този град е проведена и конференция на гръцките неонацисти.

5 000 на протест срещу расизма в Атина

Около 5 000 имигранти и правозащитници се стекоха вчера на атинския площад "Омония", за да протестират срещу расизма с плакати "Вън н...

По данни на "Шпигел" всички тези активности много внимателно се следят от Държавната агенция за разузнаване на Бавария.

Говорителят на местния клон на Федералната служба за защита на конституцията се задоволи само да признае пред вестника, че "Златна зора" поддържа международна мрежа от контакти, в това число и с неонацистки структури в Бавария. По неговите думи това става посредством взаимни посещения и срещи на събитията, които се организират от десните екстремисти в Европа.

Междувременно, от официалната организация на гръцката общност в Германия публикуваха специално становище, в което призовават всички гърци в страната да окажат съпротива на опитите на неонацистите да насърчават "насилие, нетолерантност и социален канибализъм".

"Златна зора" се оглавява от Никос Михалолиякос, а членовете й призовават към своеобразна революция в Гърция и създаването на една етническа чиста нация, отбелязва още германското издание.

Леви и имигранти заедно: Не на неонацистка Гърция!

Леви партии и имигрантски организации се готвят да превърнат Атина в антифашистки град. Това е лозунгът на мероприятията, които те ор...

Скандирания "Македония е гръцка" и лозунги с надписи "Политиците са предатели", "Гърция и Кипър обединени" и "Велика Гърция" бяха част от "съпътстващите" прояви по време на протестното шествие, организирано през изминалата събота от "Златна зора". По данни на гръцките медии между 2 и 5 000 души за участвали в "марша" на гръцките неонацисти, макар че според изявленията на депутати от тази партия в протеста са участвали близо 50 000 симпатизанти на крайната десница. Техният митинг завърши пред сградата на американското посолство в Атина, където реч произнесоха лидерът на структурата Михалиакос и организаторът Касидиарис. Те обърнаха специално внимание на това, че техния поход не е партиен, а национален. На събитието още веднъж се отбеляза, че националистите ще се борят за "Велика Гърция", която да обхваща териториите от Истанбул до Южна Албания.

Припомняме, че официалния повод за събирането стана отбелязването на 17-годишнината от гибелта на трима гръцки войници по време на кризата за спорните острови Имия. През 1996 г. напрежението между Гърция и Турция ескалира, след като двете балкански държави отново започнаха да претендират за тези два ненаселени острови. Скандалът бе туширан благодарение на намесата на САЩ и НАТО, но в самия му край, по неизвестни все още причини, хеликоптер на гръцките ВВС падна в морето, при което загинаха намиращите се в него трима гръцки военнослужещи.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com