Атаките в Брюксел изкараха наяве слабости в работата на полицията

1903
Атаките в Брюксел изкараха наяве слабости в работата на полицията
Снимка: Gettyimages.com

Взривовете, при които в Брюксел загинаха над 30 души, разкриха ограничеността на полицейската и разузнавателна работа в столицата на Европа, която вече беше под тревога за терористични действия.

Отдавна са налице неуспехи при проникване в групите на ислямските екстремисти, които живеят в белгийската столица. Френски експерти по сигурността казват, че са необходими между 10 и 20 агенти за осигуряване на пълно наблюдение на един-единствен човек. Още по-обезпокояващо е дебалансираното съотношение, присъщо за съвременната антитерористична борба: докато полицията трябва да печели всеки път, на терористите им стига да спечелят веднъж и да предизвикат касапница.

„Става дума за много голям проблем, който има сериозни корени в тази страна, с който белгийците имат трудности да се справят“, каза пред агенция „Блумбърг“ Рафаело Пантучи, директор на международните проучвания на сигурността в лондонски институт. Дори когато заподозрени терористи се намират под плътно наблюдение, „вие не знаете, че имате поглед само върху част от картината“, допълва той.

Екстремистите от Ислямска държава поеха отговорността за терористичните действия в Брюксел. Те се случиха четири дни след като белгийската полиция арестува Салех Абдеслам, роден в Брюксел френски гражданин, за когото прокурорите са убедени, че е помогнал при провеждането на касапницата в Париж на 13 ноември. Докато някои от нападателите във Франция бяха известни на полицията със своите връзки с ислямистки групи, служители казват, че не са в състояние да поддържат 24-часово наблюдение на стотици хора, които са в техните списъци за проследяване.

Това е сериозно предизвикателство за Белгия, е мнението на Скот Стюарт, вицепрезидент по тактическите анализи във фирмата „Стратфор“ и бивш специален агент на Държавния департамент на САЩ. „Хората подценяват количеството ресурси, което е необходимо за следене на някого“, каза Стюарт. Дори и при малък брой обекти, налице са „смени на работа, почивни дни, необходими са техници, преводачи. И нещата стават непоносими“.

Основната белгийска разузнавателна служба – Държавна сигурност, има персонал между 500 и 600 души, твърди местната преса. Белгийските политици се оплакват от фрагментацията на полицейските служби в Брюксел. Също така има проблеми в комуникацията поради отдавна продължаващото напрежение между френско- и фламандско говорещите общности, предаде БГНЕС.

Проблемът на страната с ислямския екстремизъм е с обратен знак на разузнавателните ресурси на Белгия. При около 440 граждани, биещи се на страната на екстремистки организации в Ирак и Сирия, Белгия, която има население от 11 млн. души, е европейската страна с най-голям брой джихадисти на глава от населението, сочи проучване от 2015 г. на Международния център за изучаване на радикализацията.

През януари полицията уби двама заподозрени терористи и арестува трети във Вервие, близо до Лиеж, предотвратявайки по този начин нещо, което можеше да е „голяма“ атака. През 2013 г. стрелец с опит от Сирия уби четирима души в еврейския музей в Брюксел, а миналата година пътници озаптиха мъж с „Калашников“ във високоскоростен влак , който тъкмо напускаше Брюксел.

Атентаторите от вторник се възползваха от предимствата, които им дава уязвимостта, която е обща черта на всяко модерно общество, не само на Белгия, а като цяло на ЕС, чиито крайъгълни камъни са свободата на движение на континента.

Нападенията бяха срещу залата за заминаващи на брюкселското летище и експлозията в станцията на метрото близо до главните офиси на ЕС. Според белгийските власти поне един от нападателите на летището е бил атентатор-самоубиец.

Експлозиите на летището бяха преди позициите на охранителите за заминаващи пътници и като в много градове, и в Брюксел няма проверка за сигурност на входовете на метрото. Не е лесно да се прецени какъв вид охрана е необходим на дадено място, казват експерти по сигурността. Изнесени предни постове за проверка на летищата, например, ще бъдат още една мишена за нападение.

Това означава, че няма заместител на добрата разузнавателна работа и дългосрочни усилия за справяне с радикализацията според Стюарт от „Стратфор“. „Ако имате мотивиран, отдаден човек, който иска да убие някого, това е много лесно. Навсякъде има „меки“ мишени“, допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа