Бум на заразените със зика в Колумбия

3616
Бум на заразените със зика в Колумбия
Снимка: Getty Images/Guliver

В Колумбия броят на заразените с вируса зика достигна 25 000 души, от които 3100 са бременни жени, обяви президентът Хуан Сантос.

Той подчерта, че в страната е регистриран 66-процентов ръст на заразените, но в същото време не е  регистриран нито един случай на раждане на дете с микроцефалия от майка, заразена със зика.

За пръв път вирусът зика бе открит през 1947 година в Уганда и доскоро не се смяташе за опасен. Негов преносител е комарът Aedes aegypti. Вирусът предизвиква висока температура, конюнктивит, болки в главата, мускулите и ставите, възпалителни процеси, а в някои случаи гадене и повръщане, разстройство и болки в главата. Няма ваксина или лечение срещу заразата.

В края на миналия ноември здравното министерство на Бразилия оповести, че заразяването на бременна жена от вируса може да предизвика микроцефалия на плода – вроден дефект със значително намаляване на черепа, умствена изостаналост, невротични отклонения, нарушения на слуха и зрението. В същото време Световната здравна организация заяви, че „са ограничени свидетелствата за заразяване на вируса зика по време на бременност или при раждането“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com